Monografie ontwerper Dirk van Sliedregt

Boeken, Nieuws

Monografie ontwerper Dirk van Sliedregt

Door: Jacqueline Knudsen | 04-11-2013

Op 8 november verschijnt een monografie over interieurontwerper Dirk van Sliedregt, die vooral bekend is van zijn rotan meubels die hij ontwierp in de eerste twee decennia na de Tweede Wereldoorlog. Hij ontwikkelde zich van timmerman tot meubelontwerper en interieurarchitect. Hij wist een groot publiek te bereiken met  stoelmodellen die vooral in Goed Wonen kringen werden gewaardeerd.
De combinatie van rotan met staal die Van Sliedregt (1920-2010) als eerste toepaste, betekende een belangrijke technische vernieuwing. In de aula en het restaurant van het Stedelijk Museum in Amsterdam stonden jarenlang rotan stoeltjes die Van Sliedregt had ontworpen. Kenmerkend voor zijn stoelen is de eenvoudige belijning.
Nog belangrijker was zijn invloed als docent binnenhuisarchitectuur aan achtereenvolgens de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede, de Gerrit Rietveld Akademie in Amsterdam (GRA) en de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten (CABK) in Kampen, waarvan hij tot 1987 directeur was.

Zijn nuchtere functionele  ontwerpopvatting werd gevoed door religie en filosofie. Het humane karakter, de dienende kwaliteit en het gebruiksnut van meubelen, interieurs en gebouwen stonden bij hem voorop. Daarmee hield hij – in zijn ontwerpen en in zijn docentschap – vast aan het traditionele, ambachtelijke ontwerpproces, in een periode dat het industriële massaproduct werd omarmd door de meeste ontwerpers en fabrikanten. Rotan, staal en hout vormen de ingrediënten van zijn tot de kleinste details doordachte meubels en interieurs. Comfortabel zitten werd op een veelvoudige manier onderzocht en vormgegeven.
Aan het boek, dat verschijnt in de BONAS reeks van monografieën, ligt onderzoek ten grondslag naar het archief van Van Sliedregt, ondergebracht bij het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) door auteur Anja Tollenaar. Daarnaast onderzocht co-auteur Femke Huisman het archief van de Gebroeders Jonkers Noordwolde , waarvoor Van Sliedregt veel stoelmodellen ontwierp.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.