Dome of Visions

Nieuws

Dome of Visions

Door: Petra Starink | 14-08-2017

Aarhus in Denemarken is in 2017 de Europese Culturele hoofdstad. Een transparante koepel van gelamineerd hout zal fungeren als het gemeentelijke paviljoen voor de bouwcultuur van Aarhus. De Dome of Visions laat zien hoe je op een nieuwe manier kunt bouwen en wonen. Het ontwerp is van architect Kristoffer Tejlgaard.

Gebogen houten balken

De koepel is zoveel mogelijk van hout gebouwd, 10,5 meter hoog en heeft een doorsnede van 24 meter, die een ruimte van 450 vierkante meter vormt. Een nieuw systeem van gebogen houten balken, samengesteld uit 21 mm strips van Kerto LVL van Metsä Wood, maakte het mogelijk om de hoeveelheid staal te minimaliseren, waarbij zowel een slanke als een elegante roosterconstructie werd behaald. Met gebogen houten balken werden de steunen voor de brandpunten van de koepel uitgesneden als sterren in een staalplaat van vijf millimeter.

Met de op maat gemaakte -balken was het mogelijk om ingewikkelde en kostbare gelaste steunen te vermijden die in eerdere versies van de Dome of Vision werden gebruikt. De eerste versie was gevestigd in Aarhus en de tweede stond in Stockholm. De totale constructie is gemaakt met ongeveer 100 kubieke meter hout.”Dit bespaart de atmosfeer 100 ton CO2 vergeleken met een soortgelijk gebouw van beton, dat ongeveer 20 ton CO2 zou uitstoten”, zegt Tejlgaard.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.