Donald Duck als architect

Donald Duck als architect

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 09-10-2012

De allereerste Nederlandse Donald Duck verscheen op 25 oktober 1952. Op 25 oktober 2012 bestaat het populaire stripblad dus 60 jaar. Waarom vermelden we dit op Architectuur.NL?  Wat heeft Donald Duck met architecten te maken? Afgezien van het feit dat Donald Duck onder alle beroepsgroepen fans heeft, zijn er ook enkele directe links met de beroepsgroep architecten.

In het boek Design Models onder het kopje ‘Positive Notes’ geven Ben van Berkel en Caroline Bos van UNStudio tips voor vakgenoten, o.a.: De rol van de architect is die van Donald Duck, de wanhopige kwaker vol lumineuze ideeën.

Donald Duck is in zijn 60-jarige loopbaan minstens twee keer in de rol van architect gekropen: in 2007 wordt Donald Duck aangezien voor de beroemde architect Rem Holkaas. De burgemeester van Duckstad en zijn topambtenaren wachten op de komst van de grote architect Rem Holkaas, die is uitgenodigd om zich te buigen over een nieuw te bouwen cultuurcentrum.  Oom Donald stormt binnen op een driewieler, even ervoor kreeg hij een klap op zijn hoofd en hij is daardoor nog wilder dan anders. Ondanks of dankzij zijn vreemde voorkomen en gedrag denken de ambtenaren dat hij Rem Holkaas is. Donald alias Rem neemt plaats achter de tekentafel en begint te ontwerpen. Ook in het zand maakt hij modellen voor het cultuurcentrum, menen de ambtenaren. Als later de echte architect Rem Holkaas zijn opwachting maakt, keurig gekleed, en zich excuseert voor zijn late komst,  weigert de burgemeester zijn identiteit te geloven en zo wordt de echte Rem Holkaas Duckstad uitgejaagd. De verwilderde Donald is geloofwaardiger als geniaal architect dan de gedistingeerde Rem Holkaas, zo blijkt.

Ook later, voorjaar 2009, zien we Donald Duck in de rol van architect: Dagobert wil een nieuw geldpakhuis bouwen, hij neemt een architect in de arm die een modern ontwerp maakt. Maar Dagobert mag van de gemeente geen blokkendoos neerzetten. Donald wordt ingeschakeld: hij verpest het ontwerp van de architect waardoor de bouwvergunning wel wordt verleend en er een foeilelijk gebouw wordt neergezet dat alleen door de ambtenaar wordt gewaardeerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.