Donna van Milligen Bielke wint Prix de Rome

Nieuws

Donna van Milligen Bielke wint Prix de Rome

Door: Petra Starink | 16-10-2014

Architect Donna van Milligen Bielke heeft de Prix de Rome gewonnen. Zij kreeg de prijs en de bijbehorende 40.000 euro  uit handen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Van Milligen Bielke (1983) won de onderscheiding met Cabinet of Curiosities, haar ontwerpplan voor de Hoogstraat in Rotterdam. De Prix de Rome is de oudste Nederlandse prijs voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar.

Iconische bouwwerken

De internationale jury kent de prijs toe aan Van Milligen Bielke voor de radicale en poëtische ingreep waarmee zij voorstelt architectonische iconen in het Laurenskwartier in te kaderen. Verschillende iconische bouwwerken zijn in individuele containers gezet, wat spannende nieuwe publieke tussenruimten oplevert. Door iedere geschiedenis in een andere container te stoppen, komen de banaliteit en het serene in dit radicale plan moeiteloos bij elkaar, terwijl de grote leegte van de Binnenrotte geruisloos is geritualiseerd. Het consistent uitgewerkte idee voegt een nieuwe laag toe en maakt ruimte voor de ontwikkeling van een fascinerende gebouwtypologie die een gedegen oplossing aandraagt voor grote solitaire gebouwen. Het briljante concept laat nog genoeg aan de verbeelding over. Zo kunnen in de tussenruimten gemakkelijk nieuwe gemeenschappen ontstaan en droomt de jury al over een concrete uitwerking. Het betrekken van meerdere architecten in het ontwerp van de inkaderingsblokken kan een prachtig resultaat opleveren.

Powerhouse Company

Donna van Milligen Bielke begon haar opleiding bouwkunde aan de HTS Amsterdam en vervolgde haar studie  aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. In 2012 studeerde zij af met het project Reversed Boogie Woogie, een alternatieve architectuur voor de Amsterdamse Stopera. Met dit werk was zij in 2013 genomineerd voor Archiprix. Na haar afstuderen is zij gaan werken bij Powerhouse Company in Rotterdam. De nominatie voor de Prix de Rome was voor Van Milligen Bielke aanleiding onlangs een eigen ontwerppraktijk te beginnen.

Tentoonstelling

Alle inzendingen zijn tot en met 4 januari 2015 te zien in een tentoonstelling die Het Nieuwe Instituut samenstelde. Ook de historie van de Rotterdamse Hoogstraat zal een rol spelen in de tentoonstelling. Tijdens de tentoonstelling organiseert Het Nieuwe Instituut met het Mondriaan Fonds en de Rotterdamse Academie van Bouwkunst een symposium waarin de problematiek rond stadsstraten breed wordt uitgelicht.

Kijk voor meer informatie op www.prixderome.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.