Donna van Milligen Bielke ontvangt Jonge Maaskantprijs 2019

Nieuws

Donna van Milligen Bielke ontvangt Jonge Maaskantprijs 2019

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-04-2019

Architect Donna van Milligen Bielke ontvangt de Jonge Maaskantprijs 2019, de aanmoedigingsprijs voor jonge architecten. Haar werk begeeft zich op het grensvlak van architectuur en de stad. Of, in haar eigen woorden, over vormgeven, verbinden en reageren op stedelijke weefsels.

Donna van Milligen Bielke

Met ingenieuze precisie verbindt van Milligen Bielke bestaande en nieuwe structuren met elkaar. Daarmee laat ze nieuwe stukken stad ontstaan die niet radicaal breken met het bestaande, maar er een laag aan toevoegen. Haar heldere architectonische taal gaat terug tot de essentie zonder nostalgisch te zijn en overtuigt in het creëren van openbaarheid en mogelijkheden tot toe-eigening, wat de jury interpreteert als een inclusieve ontwerpbenadering. 

Vormgeven van publieke interieurs

Het overtuigt de jury dat in haar ontwerpen een duidelijke ambitie wordt getoond bij het vormgeven van publieke interieurs, waarmee ze zich plaatst in een klassieke Europese traditie. Hoewel de referentie naar die traditie herkenbaar is, is de toepassing van deze traditie – de Hortus Conclusus, het Forum, het werk van Sebastiano Serlio – weer nadrukkelijk van deze tijd. De jury is ervan overtuigd dat de dialoog die de ontwerpen met de bestaande architectuur en stedenbouw tradities in Nederland aangaat, de Nederlandse traditie verrijkt.

Winnen van Prix de Rome

Het kan niet anders dan dat het jaar van Milligen Bielke in Rome na het winnen van de Prix de Rome in 2014, haar verder in contact heeft gebracht met de beroemde kaart die Giambattista Nolli in 1748 van deze stad maakte. De revolutionaire weergave van de stad als samenhangend systeem van openbare en publieke ruimtes inclusief de publieke ruimtes in kerken en openbare gebouwen, is onmiskenbaar terug te zien in haar werk. Bijvoorbeeld in de winnende inzending voor de Kunstwerf Groningen. Dit ontwerp, gemaakt in samenwerking met Ard de Vries, moet een onderkomen vormen voor vier culturele gezelschappen. Door het programma rondom een gezamenlijke publieke ruimte te organiseren, wordt een binnenhof genereus gedeeld met passanten, die worden uitgenodigd binnen te lopen. Het ontwerp gaat dit jaar in uitvoering, net als een iconisch ontwerp voor een woontoren in de buurt van Amsterdam Sloterdijk.

De Jonge Maaskantprijs

De Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten, bestaande uit een geldbedrag van EUR 5.000 en een bijdrage aan een communicatieve uiting, is een aanmoedigingsprijs voor architecten onder de 36 jaar en wordt tweejaarlijks toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury. De jury bestond uit Teun van den Ende (Vers Beton), Paul Gerretsen (Vereniging Deltametropool) en Marijn Schenk (NEXT Architects).

Donna van Milligen Bielke is de 18e prijswinnaar en ontvangt de prijs in november uit handen van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en vanuit die functie voorzitter van Stichting Rotterdam-Maaskant.

De Grote Maaskantprijs

In de even jaren reikt de stichting de Grote Maaskantprijs uit, een oeuvreprijs voor (groepen) personen die het debat over architectuur, landschapsinrichting en stedenbouw in belangrijke mate stimuleren. Beide prijzen zijn vernoemd naar en ingesteld door de Rotterdamse architect Hugh Maaskant, die belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Van zijn hand zijn onder meer de Euromast en het Groot Handelsgebouw

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.