DP6 architectuurstudio ontwerpt Focus Filmtheater

Actualiteiten, Architect, Nieuws

DP6 architectuurstudio ontwerpt Focus Filmtheater

Door: Petra Starink | 16-02-2016

Het team van DP6 architectuurstudio met Stevens van Dijck en ABT mag het ontwerp voor Focus Filmtheater op het Kerkplein in Arnhem gaan maken. De visie van DP6 die als titel ‘Focus op Eusebius!’ meekreeg, beantwoordde de stedenbouwkundige opgave op deze plek het best.  Het ontwerpteam maakt gebruik van de historie. Het gebouw van DP6 vormt een mooie schakel tussen de historische binnenstad, het wederopbouw gebied en de Rijn.

Eusebiustoren zichtbaar door glazen dak

Voor de oorlog was het Kerkplein bebouwd en liep op de plek waar het gebouw moet komen een historisch straatje, de Torensteeg. DP6 brengt deze steeg terug in het nieuwe gebouw, op zo’n manier dat het zicht op de Eusebius optimaal in stand blijft. Vanaf de grote publiekstrap die naar de zalen leidt, is de Eusebiustoren door het glasdak voortdurend zichtbaar. De trap ontsluit alle zalen en het dakterras, waar buiten film gekeken kan worden.

Historische Torensteeg

De beoordelingscommissie is gecharmeerd van het beeld met de Torensteeg. Het ambachtelijk metselwerk geeft een warme sfeer en kleine verspringingen in de gevel verfijnen het aanzicht. Aan de noordkant is goede aansluiting op de Jansbeek. Het pand is aan deze kant ook lager zodat de omliggende panden meer zon krijgen. De logistiek in het gebouw is helder, voor het publiek als voor het personeel, en de horeca kan goed onafhankelijk van de filmvoorstellingen functioneren.

Energieneutrale ambitie

Het aspect duurzaamheid is zorgvuldig uitgewerkt, met een energieneutrale ambitie als uitgangspunt. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van daglicht bijvoorbeeld door glazen wanden en een centrale glaskap. Verder is gedacht aan klimaatmaatregelen tegen het opwarmen van de stad, zoals een groen dak, en een semi-klimaatwand.

De beoordelingscommissie bestond uit een stedenbouwkundige, een vastgoedadviseur, de projectmanager, een lid van het kwaliteitsteam Zuidelijke binnenstad en de directie van Focus Filmtheater. De commissie werd verder geadviseerd door een landschapsadviseur en een adviseur op het gebied van duurzaamheid.

Waardering voor de 5 ontwerpen

De waardering voor de 5 ontwerpen was groot. Naast DP6 werden ook de ontwerpen van Soeters van Eldonk architecten, TenBrasWestinga Architectuur interieur en stedenbouw, Van Dongen-Koschuch Architects and Planners en Ector Hoogstad Architecten beoordeeld. DP6 scoorde  het best. De voorlopige gunning is vandaag 16 februari aan DP6 verleend. De definitieve gunning is 8 maart 2016. Naar verwachting is er eind dit jaar een ontwerp en kan er een aannemer worden gezocht.

Bron: Gemeente Arnhem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.