DP6 en i29 transformeren Bouwdeel H Gerechtsgebouw Utrecht

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

DP6 en i29 transformeren Bouwdeel H Gerechtsgebouw Utrecht

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-06-2022

Bouwdeel H van het Gerechtsgebouw in Utrecht wordt getransformeerd tot het Studiecentrum Rechtspleging (SSR). SSR is het opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie dat de initiële opleidingen tot rechter en officier van justitie in Nederland verzorgt.

Het statige, symmetrische gebouw is in 1903 gebouwd als hbs op een prominente plek aan de Catharijnesingel. Tegenwoordig zitten er kantoren in Bouwdeel H en maakt het onderdeel uit van het gerechtsgebouwencomplex waar de rechtbank Midden-Nederland en de Centrale raad van Beroep zijn gevestigd.

Met de transformatie zullen de onderste twee verdiepingen weer de onderwijsfunctie krijgen, met o.a. cursuszalen en een centrale lounge-, ontmoeting- en cateringruimte en beeld- en geluidstudio’s. De bovenste twee etages worden ingericht als een eigentijdse en open werkomgeving voor SSR, maar zijn ook te gebruiken door de andere gebruikers van het Gerechtsgebouw. Tevens wordt de gelegenheid aangegrepen om het gebouw te verduurzamen.

Ontwerp

DP6 en i29 maakten voor SSR een ontwerp dat de heldere structuur van het historische gebouw weer duidelijk laat spreken, en daarnaast een nieuwe laag geeft die de identiteit van  SSR weerspiegelt. De heldere structuur uit 1903 wordt weer hersteld: De in de loop der jaren toegevoegde wanden, verlaagde plafonds en andere verrommeling worden weggehaald en vakmanschap van de details worden weer zichtbaar.

Op strategische plekken worden doorbraken gemaakt om meer openheid en doorzichten te creëren en daglicht toe te voegen. Ook is er hierdoor zicht op de groene binnentuin, een oase in het hart waar het concept van ontmoeten en van elkaar leren ook buiten wordt doorgezet. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.