DP6 wint opdracht Huis van Leusden

DP6 wint opdracht Huis van Leusden

Nieuws
Door: Petra Starink | 19-07-2016

De gemeente Leusden heeft besloten het project Huis van Leusden voorlopig te gunnen aan team Zenzo Maatschappelijk Vastgoed/Lithos/DP6. Het project omvat de ontwikkeling van een gebouw met een kantoorfunctie, zorgappartementen, koopappartementen en een ondergrondse parkeergarage.

Naast de gemeentefuncties krijgen ook Sociaal Plein Larikslaan 2 en onderwijsorganisatie Stichting Voila een plek in het nieuwe Huis van Leusden. Net als de hoge duurzaamheidsambitie voor het project, stond ook ‘sociale duurzaamheid’ hoog op de agenda van het consortium. Bijzonder aan het project is dan ook dat tevens zorgappartementen zijn voorzien.

Ontmoeting en verbinden

Het gebouw zorgt voor ontmoeting en verbindt mensen, en is daarom ontworpen als één gebouw in kleur en materiaal. Om aan te sluiten op de omgeving is binnen het volume kleinschaligheid aangebracht, daar waar het aansluit bij het dorpse karakter van Leusden. Aan de zijde van winkelcentrum Hamershof wordt het gebouw geleed in panden en komen de kapvormige daken uit de omgeving terug. De noordzijde heeft een wat statiger karakter en tilt op een eigenwijze manier de hoek op. Richelle de Jong (DP6 architectuurstudio): “Hierdoor gaat het accent hier niet alleen naar de hoogte, maar ook naar de multifunctionele plint waar de entrees van het gemeente-deel zich bevinden.”

Transparante plint

Onder het genereuze overstek bevindt zich de entree voor medewerkers en raadsleden en is het publieke deel van het Huis van Leusden goed zichtbaar in de transparante plint. De hoofd- en tevens publieksentree aan het plein wordt door een grote luifel benadrukt, die al vanaf de hoek wordt ingezet; een verwelkomend gebaar, aan beide zijden zichtbaar. Projectwethouder Jan Overweg (Gemeente Leusden): “DP6 heeft een plan gemaakt dat past binnen de contouren van het bestemmingsplan en dat ook goed aansluit op het beeldkwaliteitsplan dat we samen met inwoners hebben opgesteld. Het nieuwe gebouw is een verrijking voor Leusden.

Dak van raadzaal opgetild

De raad- en trouwzaal is ‘als een parel in een oester’ gelegen in het hart van het gebouw. Het dak van de raadzaal is opgetild en grote daklichten voorzien de zaal en ruimtes ernaast overvloedig van daglicht. De begane grond van het nieuwe gebouw moet een ontmoetingsplek worden, waar inwoners terecht kunnen met vragen over zorg, welzijn, opvoeden, opgroeien, onderwijs en gemeentelijke zaken. Larikslaan 2, Voila en de gemeente krijgen er gezamenlijk een plek. Ook is het de bedoeling dat er een ‘eet-/werkcafe’ komt waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken.

Zorgwoningen

Bijzonder aan het project is dat in samenwerking met de Woningstichting Leusden en Abrona een deel van de woningen bestemd wordt als zorgwoningen. De (zorg-)appartementen, die als onderdeel van het geheel, maar met een eigen identiteit in het gebouw zijn opgenomen, bevinden zich op de verdiepingen boven de plint. De parkeerplekken voor de appartementen bevinden zich onder maaiveldniveau. Hier heeft het consortium voorgesteld de bestaande kelder her te gebruiken, een duurzame en praktische oplossing. Als laatste worden er binnen het project een aantal koopappartementen gerealiseerd.

Energieneutraal

Het winnende plan is energieneutraal en heeft een hoge duurzaamheidsscore (GPR 9,0 op een schaal van 1–10). De verwachting is dat de opdracht medio augustus 2016 definitief gegund zal worden.

Huis van Leusden, Leusden
Architect: DP6 architectuurstudio, Delft
Ontwikkelaar: Zenzo Maatschappelijk Vastgoed
Bouwer: Lithos bouw & ontwikkeling
Opdrachtgever : Gemeente Leusden
Impressies: DP6 architectuurstudio

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.