DPG Media krijgt houten kantoorgebouw

Nieuws

DPG Media krijgt houten kantoorgebouw

Door: Petra Starink | 16-09-2020

Team V Architectuur ontwerpt het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor voor DPG Media op het Amstel Business Park in Amsterdam,met DELVA Landscape Architecture/ Urbanism als ontwerper van het landschap en de buitenruimte. Tot het ontwerpteam behoren ook Arup, DGMR, SkaaL, SmitsRinsma en Thonik. 

Houten kantoorgebouw

Het houten-hybride kantoorgebouw (46.000m²) biedt een gezonde, duurzame werkomgeving voor onder andere de redacties van Het Parool, De Volkskrant, Trouw, NU.nl en Qmusic. Naast redactiekantoren en opnamestudio’s omvat het gebouw testlabs, vergaderzalen, restaurants en een evenementenlocatie met een terras aan de Duijvendrechtsevaart. De nieuwbouw wordt gerealiseerd op het huidige parkeerterrein naast de drukkerij van het mediahuis aan de Joan Muyskenweg.

Duurzame werkomgeving

Met het gebouwontwerp van Team V wordt sterk ingezet op een duurzame, gezonde werkomgeving, met veel daglicht, meerdere groenvoorzieningen op, in en rond het gebouw en voldoende ruimte voor creatieve interactie én geconcentreerd werken. Een groot deel van de constructie, waaronder de kolommen en plafonds, wordt uitgevoerd in hout.

Architect Do Janne Vermeulen over het ontwerp

Architect Do Janne Vermeulen van Team V: “Het is fantastisch dat we dit duurzame journalistieke hoofdkwartier voor DPG Media mogen ontwerpen. Een veelzijdig mediagebouw met een zachte, vloeiende architectuur, waarmee een volgende stap wordt gezet in de transformatie van het gebied. Ambitieus in programma, schaal en architectuur, met een innovatieve houten constructie.”

Geschakelde gebouwdelen

Het gebouw bestaat uit drie geschakelde bouwdelen op een doorlopende plint van groene terrassen. De keramische gevelpanelen zijn lokaal geproduceerd van natuurlijke materialen. De azuurblauwe tegels met verschillende reliëfpatronen geven het gebouw op een bescheiden manier karakter en glans. De vloeiende vormen, het kleurige keramiek en de groene terrassen vormen een belangrijke stap in de transformatie van het nu nog ruwe en stenige industriële bedrijventerrein.

Groene daken

Het ontwerp van het landschap en de buitenruimte heeft een sterke focus op natuurinclusiviteit en kenmerkt zich door de vele groene daken en terrassen met karakteristieke ronde plantenschalen. In deze gezonde en natuur-inclusieve werkomgeving staat synergie tussen verschillende gebruikers, functies en activiteiten centraal.

Natuur en technologie komen samen

Steven Delva, directeur DELVA landscape architecture / urbanism: ‘’Het is geweldig om aan dit plan voor DPG Media te werken. Een plan waar natuur en technologie elkaar ontmoeten en de basis vormen voor een bijzonder werk- en verblijfsgebied. Het gebouw en het landschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarmee wordt de toon gezet voor de verdere ontwikkeling van Amsterdam Overamstel.’’Rondom wordt het gebouw voorzien van een groene sluier met beplanting en bomen die het maaiveld met de dakterrassen en het gebouw verbindt. Op de tweede verdieping zijn twee dakterrassen ontworpen die de gebruikers de ruimte geeft om buiten, in het groen, te verblijven. Omringd door het groen in de balustrade vormen ronde keramieken elementen met beplanting en bomen een intieme verblijfsplek op het grote dakterras aan de waterzijde. Het dakterras biedt ruimte voor meer dan 230 personen.

Beplanting

Op het maaiveld worden dezelfde ronde elementen gebruikt die de relatie tussen maaiveld en daken versterken. De beplanting rondom en op het gebouw wordt divers met lommerrijke plantenborders en op de dakterrassen meer zon aanbiddende beplanting. De waterkade wordt omgevormd tot een aangename verblijfsplek met een fijne verblijfskwaliteit en volop biodiversiteit. Zo ontstaat een onlosmakelijke verbondenheid tussen de kade en de verblijfsplekken op het plein.

Het nieuwe kantoor wordt ontwikkeld door Being. Naar verwachting neemt DPG Media het nieuwe kantoor in 2023 in gebruik. De start van de bouw staat gepland voor begin 2021.

Fotografie: Team V
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.