Draaiend huis op rotonde in Tilburg

Draaiend huis op rotonde in Tilburg

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-11-2007

Op de rotonde die de ringbanen Oost en West verbindt, verrijst een huis. Het bijzondere van het project is dat het huis bijna dagelijks een ronde maakt, op rails langs het verkeersplein.

In Tilburg is het huis, een ontwerp van de Eindhovense kunstenaar en architect John Körmeling, al jaren het gesprek van de dag. Te duur, vindt de een. Te gevaarlijk, zegt een ander. Belachelijk en onzinnig, meent een derde.

Het huis is een baanbrekend ontwerp van de Eindhovense kunstenaar en architect John Körmeling. Hij werkt momenteel ook aan het Nederlandse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Sjanghai in 2010. Met dat ontwerp liet ie gerenomeerde architecten als Ben van Berkel achter zich.

Attractie
Wie leven in de brouwerij wil, moet bij Körmeling zijn. Hij baalt er van dat je over Nederlandse autowegen rijdt en dan niks anders ziet als geluidswallen en geluidsschermen. “Wat een saaiheid!”
Geen wonder dat de architect en kunstenaar wel wat kon met de opdracht voor een werk op de rotonde van de uitvalsweg naar De Efteling. Tilburg, kermisstad nummer één. Dat vroeg niet om een kunstwerk, maar om een attractie. Het draaiende huis, opgetrokken uit staal, draait langzaam over de rotonde.

In twintig uur wordt een draai van 360 graden gemaakt. Aanvankelijk wilde Körmeling het huis sneller laten draaien, zelfs zo snel dat het met het verkeer zou meedraaien. “Het zou verkeersonveilig zijn. Maar sneller had toch niet gegaan. Je zou de elektromotor in de soep draaien.”

Wonen
Körmeling had het idee dat in het huis mensen zouden kunnen wonen. Maar ook dat idee bleek niet haalbaar omdat de bewoners dan steeds de drukke rotonde over zouden moeten steken. Inmiddels heeft het vlak bij de Hasseltrotonde gelegen hotel restaurant De Postelse Hoeve geïnformeerd naar de mogelijkheden het huis af en toe te kunnen gebruiken voor speciale ontvangsten.

Bron: Brabants Dagblad | Foto: JohnKörmeling.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.