Dream out Loud, social design in Stedelijk Museum

Nieuws

Dream out Loud, social design in Stedelijk Museum

Door: Jacqueline Knudsen | 29-08-2016

Dream Out Loud is een groepstentoonstelling van 26 ontwerpers van social design, die hardop dromen over een betere wereld en zoeken naar oplossingen voor actuele problemen, zoals energie- en materiaalschaarste, het afvaloverschot en milieuvervuiling. De tentoonstelling is te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam tot 1 januari 2017.

Zo ontwerpt Marjan van Aubel een hedendaags glas-in-loodraam dat energie opwekt en Studio Drift een spiegel van afvalmaterialen. Pieter Stoutjesdijk maakt ontwerpen voor architectuur en meubels die overal ter wereld ter plekke computergestuurd gefreesd kan worden en verder ontwerpen met materialen zonder olie als basis. Deze ontwerpers laten zien hoe hergebruik kan werken: zij smeden overtollige collecties aaneen tot hippe mode, hakken sieraden uit oude bouwhelmen, of smelten overbodige CD’s om een stoel te printen. Ook als ‘social design’ niet meteen bruikbare toepassingen oplevert, zorgt het ervoor dat de verbeelding nieuwe denkrichtingen opent of dat door middel van de fantasie het uitvoerbare dichterbij komt.

Online catalogus

Op een open call van het Stedelijk Museum voor nieuw werk m.b.t. social design reageerden ca. 400 ontwerpers, met 750 projecten, waaruit een jury 26 deelnemers selecteerde. Dit najaar wordt bekend welke werken worden aangekocht voor de collectie van het museum. Bij de tentoonstelling wordt een online catalogus gelanceerd. Dit platform biedt een kijkje in de ateliers van de ontwerpers, essays over de actuele thema’s in de tentoonstelling. Een rijke bron aan informatie over de ontwerpers en hun werk. Kijk op: dreamoutloud.stedelijk.nl.

26 Deelnemers: Agatha Haines; Bart Hess; Benedikt Fischer; Boyan Slat; Claire Verkoyen; ; Dirk van der Kooij; Elisa van Joolen; Fairphone; Floor Nijdeken; Formafantasma; Helmut Smits; Hella Jongerius;  Jesse Howard; Marjan van Aubel; Marleen Kaptein; Metahaven; Next Nature Network; Olivier van Herpt; Patrick Kruithof; Pavèl van Houten; Pieke Bergmans; Pieter Stoutjesdijk; Studio Drift; Studio Roosegaarde; Studio Stallinga; We Make Carpets.

Dream out Loud – Designing for tomorrow’s demands
Stedelijk Museum Amsterdam
26 aug 2016 – 1 jan 2017

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.