Drie architecten voor ontwerp lakenhal

Drie architecten voor ontwerp lakenhal

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-02-2009

Drie architecten gaan zich buigen over het ontwerp van een pand in Bergen op Zoom op de plek van de vroegere belfort en lakenhal. “Drie architecten, onder wie beroemde namen als Jan Weyts en Rob Krier, hebben opdracht gekregen een ontwerp te maken.” Dat zegt de Bergse wethouder Ton Linssen.

In overleg met onder meer de Rijksdienst voor Monumenten is besloten dat het gebouw op de hoek Grote Markt en Hoogstraat geen replica van het vroegere belfort en lakenhal mag worden. Er zijn te weinig gegevens bekend over hoe de gebouwen er exact uitzagen. “De architecten hebben dus een redelijk vrije opdracht gekregen over hoe ze deze bijzondere plek in de stad willen invullen”, aldus Linssen.

Randvoorwaarden
Twee jaar geleden maakte Kees Warmoeskerken op basis van ontwerpen van restauratie-architect Jan Weijts een tekening van de vierkante toren en de lakenhal. Inspiratiebron is een afbeelding uit de zestiende eeuw van Ferdinand Bol waarop het belfort is te zien. “Het ontwerp van twee jaar geleden hoeft het dus niet te worden. Het kan net zo goed een heel ander gebouw worden. Aan de raad vragen we een aantal stedenbouwkundige randvoorwaarden vast te stellen, zodat dit ambitieuze project weer een stap dichterbij is”.

De gemeente gaat uit van een ranke toren van ongeveer dertig meter hoog. Het bestaande pand aan de Hoogstraat 2 (restant lakenhal) wordt uitgebouwd aan de zijde van de Grote Markt en verhoogd met een extra verdieping. Een andere voorwaarde is dat de toekomstige gebruiker een belangrijke publieke en/of maatschappelijke functie moet hebben.

“Met de terugkeer van belfort en lakenhal vervolmaken we de Grote Markt. Deze hoek valt nu helemaal niet op. Dat zal straks heel anders zijn. Een extra toeristische trekker voor onze binnenstad”, meent Linssen.

Bron: BN De Stem

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.