Nieuwe bestemming Silo’s Zeeburgereiland

Nieuws

Nieuwe bestemming Silo’s Zeeburgereiland

Door: Petra Starink | 12-02-2018

De drie silo’s op het Zeeburgereiland hebben een nieuwe bestemming gekregen. Onder de naam De Drie Koningen krijgen de betonnen silo’s een nieuwe bestemming met horeca, kantoorruimte, hotel en drie openbare dakterrassen.

In 2017 deed de gemeente Amsterdam een oproep voor herbestemming voor de silo’s. Uit 40 inzendingen werd het plan De Drie Koningen gekozen. Het project  is van de combinatie Vink Bouw Nieuwkoop B.V., Architectenbureau TANK, Grayfield, adviesbureau iLINQ en Brouwerij ’t IJ B.V.

Houten opbouw

Het plan bestaat uit een divers programma met een kinderspeelvoorziening, wellness, eventspace
en eenkamerhotel, foodlab, brouwcafé, horeca, kantoorruimtes en drie openbare dakterrassen. De betonnen silo’s van elk 23 meter hoog, krijgen een houten opbouw van nog eens 15 meter.  Nu de gunning definitief is, gaan de initiatiefnemers de plannen verder uitwerken en naar verwachting zal het plan in 2020 gerealiseerd zijn.

Dakterrassen op silo’s

Het plan is in de selectieprocedure als beste beoordeeld door een deskundigen – en buurtjury en wint het van 40 inzendingen. Het oordeel luidde: ‘Caspar, Melchior en Balthasar, als drie koninklijke wijzen uit het oosten, is een héél ambitieus plan, met een breed georiënteerd programma in een indrukwekkende verschijning. De verschillende functies moeten een breed publiek interesseren. De verschillende functies zorgen ervoor dat er altijd wel iets van je gading bij is, overdag of ’savonds.  De silo’s zijn tot indrukwekkende iconen gemaakt, zonder afbreuk te doen aan de rauwheid van de bestaande silo’s. De dakterrassen van de silo’s blijven bestaan én blijven openbaar toegankelijk. Door de ruimte die tussen de silo’s en de opbouwen is gelaten benadrukken de opbouwen zowel de eigenheid van de bestaande silo’s, als de eigenzinnigheid van de nieuwe invulling’.

Sportheldenbuurt Zeeburgereiland

De drie silo’s zijn overblijfselen van de voormalige Rioolwaterzuivering Oost en staan middenin de Sportheldenbuurt. Dat is de eerste woonbuurt op het Zeeburgereiland en nadert voltooiing. Het is een stadswijk met een diversiteit aan woningen, bewoners en voorzieningen. In het hart van de wijk komt nog de Urban Sport Zone in een parkachtige omgeving, met grote sportvelden, een sporthal en de grootste betongesmeerde skatebaan van Nederland. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.