Drie ontwerpen voor gemeentehuis Leudal

Drie ontwerpen voor gemeentehuis Leudal

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-08-2008

Drie ontwerpen voor een nieuw gemeentehuis in Leudal (Noord-Limburg) zijn vanaf donderdag te zien op de website van de gemeente. Inwoners kunnen een week lang commentaar leveren. Uiteindelijk maakt het college van B en W over twee weken een keuze.

Deelnemers
Het nieuwe gemeentehuis komt aan de N279 in Heythuysen te liggen, tegenover ouderencentrum Beek en Bos.
In totaal hebben zich 26 architecten ingeschreven, waarvan er uiteindelijk vier zijn overgebleven die een schetsontwerp hebben ingediend.

Van deze vier heeft het college van B&W er drie geselecteerd, op voordracht van een onafhankelijke jury. Deze 3 gaan meedoen aan de slotonderhandelingen, waarna er 1 over zal blijven.

Inwoners van Leudal kunnen nu hun voorkeur uitspreken over één van de ontwerpen van AGS Architecten & Planners uit Heerlen, Penta Architekten uit Harlingen en Van Aken Architecten uit Eindhoven.

Van Aken ArchitectenVan Aken Architecten

Eisen
De ingediende schetsontwerpen voldoen allemaal aan een streng programma van eisen. Zo moet het gebouw passen in de landelijke, groene omgeving en moet het zijn georiënteerd op het knooppunt N279-Walk-Dorpstraat. Het gebouw mag niet hoger zijn dan drie bouwlagen en moet flexibel te gebruiken en uit te breiden zijn.

Verder hecht de gemeente erg veel waarde aan duurzaam bouwen. Uiteraard moet de totale bouw passen binnen de vastgestelde begroting van € 10 mln. De drie geselecteerde architecten voldoen allemaal aan de eisen.

Plannen
AGS Architecten & Planners ontwierp een ‘sober en functioneel vierkant volume, met banden van wit gekeuim metselwerk’. Van Aken Architecten transformeerde het gemeentehuis ‘naar een court waar de bouwmassa’s zich omheen vouwen. De raadszaal vertegenwoordigt door zijn prominente ligging overdag de openbaarheid van het bestuur.’

Penta ArchitektenPenta Architekten

Penta Architecten laat de ‘eenvoud van de hoofdmassa refereert het gebouw aan andere grote elementen in het landschap als kloosters en kastelen.’

Financiering
Voor de bouw en inrichting heeft de raad tien miljoen euro uitgetrokken. Dat wordt straks mede gefinancierd uit de verkoop van de voormalige gemeentehuizen van Roggel, Hunsel en Heythuysen. Het oude gemeentehuis van Haelen is al verkocht.

Als alles volgens plan verloopt, moet het nieuwe gemeentehuis begin 2011 klaar zijn.

Bron: Dagblad de Limburger | Gemeente Leudal

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.