Drie winnaars studentenprijsvraag Woodchallenge

Drie winnaars studentenprijsvraag Woodchallenge

Nieuws, Prijsvragen
Door: Petra Starink | 08-10-2014

Tijdens de internationale Houtdag op 7 oktober in Rotterdam  zijn de prijzen voor de studentenprijs Woodchallenge 2014 uitgereikt door architect René van Zuuk. Er werden drie inzendingen bekroond met een gedeelde eerste prijs.

The Hocker

Rob Vreugdenhil: “De jury is zeer enthousiast over dit meubelontwerp, waarin de eigenschappen van verschillende materialen en technieken met hout in de hoofdrol in elkaar grijpen. Het houten zitvlak van deze bijzondere hocker wordt gevormd door een dam- of schaakpatroon van verschillende hardhoutsoorten.

Pen-en-gatverbinding in houten sluisdeuren

Jorick van Otterloo: Dit afstudeerproject van Jorick heeft onomstotelijk zijn sporen nagelaten. Jorick heeft met zijn reken- en testwerk kunnen aantonen dat algemene rekenregels voor hout, zoals in de nieuwe, Europees geldende Eurocode 5 voor berekeningen aan houtconstructies, geheel onterecht niet gelden voor bijzondere toepassingen. Als gevolg van de Eurocode 5 zouden houten sluisdeuren, in Nederland ontwikkeld en veelvuldig toegepast, plots rekentechnisch niet meer voldoen. Dit terwijl deze sluisdeuren met de traditionele pen-en-gatverbindingen al honderden jaren succesvol en zonder falen op dit punt worden toegepast.

SummerlaBB

Alice Janssen, Floor van Schie en Marthe Doornbos: Dit is een schoolvoorbeeld van Industrieel, Flexibel en Demontabel-bouwen (IFD). Het gebruik van sloophout en afvalmaterialen past helemaal in deze tijd. De multidisciplinaire samenwerking van studenten en marktpartijen (en sponsors) om te komen tot een flexibel in te zetten SummerlaBB vindt de jury bewonderenswaardig. Er is nagedacht over de constructie – die bestaat uit een eenvoudige samenvoeging van nieuw inlands hout en oude binnendeuren -, de knikpunten die eenvoudig transport mogelijk maken en de bijbehorende zelf ontwikkelde scharnieren. Het is waterdicht gemaakt, zodat het overal kan worden ingezet.

Speciale Pen-en gat Award

De jury heeft een speciale prijs uitgereikt aan de inzender die een bijdrage heeft geleverd aan het wegnemen van belemmeringen voor het gebruik van hout en houtproducten. De award is uitgereikt aan Jorick van Otterloo voor zijn inzending ‘De krachtsverdeling in en de sterkte van de pen-en-gatverbinding in houten sluisdeuren’.

De jury

De jury was enthousiast over de ingebrachte en met veel inzet gemaakte maquettes. Volgens de jury is er dit jaar meer aandacht voor milieu en hergebruik van materialen. Ook zijn de ontwerpvraagstukken minder gericht op functie en de producten minder gericht op vorm.Belangrijkste criteria voor de beoordeling waren: durf en visie ,techniek, vormgeving en commerciële potentie. Daarnaast is gekeken naar het vernieuwende karakter, de consistentie in ontwerp en uitvoering, de wijze van toepassing, de praktische uitvoerbaarheid, de bijdrage aan het imago van hout, milieuaspecten en natuurlijk de getoonde liefde voor het materiaal hout.

Kijk voor meer informatie op de website van houtprijs.nl

Beeld: Centrum Hout

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.