Driedimensionaal energieplan voor Energy Academy

Driedimensionaal energieplan voor Energy Academy

Nieuws
Door: Petra Starink | 11-02-2014

In Groningen komt op de  Zernikecampus de Energy Academy Europe. Het definitieve ontwerp is gemaakt door Broekbakema architecten en pvanb architecten. De nieuwbouw is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. Met een BREAAM Outstandig beoordeling voor ontwerp en oplevering wordt het topinstituut het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland.

Ontwerp

De Energy Academy Europe is het nieuwe topinstituut voor onderzoek en innovatie op het gebied van energie. Het gebouw is straks een driedimensionaal energieplein dat bestaat uit twee bouwdelen. De noordzijde kan men flexibel inrichten met onderzoekruimtes en laboratoria. De zuidkant is ruimtelijk opengebroken en brengt de verschillende instituten dicht bij elkaar. Het atrium bevindt zich tussen de twee delen. De wintertuin is een plek om elkaar te ontmoeten.

Het ontwerp van het gebouw is compact, noord-zuid georiënteerd en gebaseerd op optimaal gebruik van de vier natuurelementen: aarde, water, lucht en zon. De aarde dient als warmte-koude opslag voor koeling. Regenwater wordt opgevangen en als grijswater weer hergebruikt en een windschoorsteen verzorgt de natuurlijke luchtafvoer van het atrium.

Buitenschil

De buitenschil van het gebouw is volledig ingezet voor de opvang van zonne-energie. Door de zonnepanelen op het schuin oplopende dak in een driedimensionaal raster te plaatsen is er ruimte voor maximaal daglicht, waardoor het gebruik van kunstlicht gereduceerd kan worden. Met deze buitenschil krijgt het gebouw een bijzonder uiterlijk.

Beeld: Broekbakema

Bekijk hier de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.