Drijvend Havenkantoor Haarlem

Actualiteiten, Nieuws

Drijvend Havenkantoor Haarlem

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-04-2022

In samenwerking met Architectuur Lokaal schreef de gemeente Haarlem een wedstrijd uit voor het ontwerpen van een nieuw havenkantoor in het Spaarne. In de eerste ronde zijn drie ontwerpen genomineerd waarna uiteindelijk VLOT architecten als winnaar uit de bus kwam. Dit met het plan ‘Werktuig voor de verbeelding’ als drijvend havenkantoor.

De gemeente Haarlem schreef vorig jaar de prijsvraag voor een innovatief en creatief ontwerp voor een nieuw te bouwen drijvend havenkantoor met een boothuis uit.  In de vraagstelling werd onder meer verwezen naar een toekomstbestendige en energieneutrale huisvesting voor het havenkantoor. Het ontwerp moest een hoge architectonische kwaliteit hebben en gebaseerd zijn op een heldere visie op drijvende bouwwerken. Het nieuwe havenkantoor moest bovendien zowel vanaf het water als vanaf de kade een visitekaartje voor Haarlem worden.

Drie plannen

In de eerste ronde van de prijsvraag selecteerde de jury drie visies uit 99 inzendingen. In de tweede ronde werd aan de inzenders van deze visies gevraagd om hun visie uit te werken tot een ontwerp met begroting. Uit de drie inzendingen koos de jury unaniem voor het plan ‘Werktuig voor de verbeelding’.

“Met dit plan is Haarlem met een bijzonder gebouw, met een bijzondere functie, op een bijzondere plek te verrijken. Dit complete plan is, in alle eenvoud, werkelijk een vernieuwend en iconisch werktuig voor de verbeelding geworden”, aldus de jury in het juryrapport. De jury wees het plan ‘Blauw Hart’ van Attika Architekten aan als runner-up.

De winnaar is half april bekend gemaakt door de burgemeester van Haarlem Jos Wienen. Drie architectenbureaus maakten een ontwerp voor het nieuwe havenkantoor in het Spaarne. De jury, onder voorzitterschap van stadsarchitect Willem Hein Schenk, wees het plan ‘Werktuig voor de verbeelding’ van VLOT architecten unaniem aan als winnaar van de prijsvraag. De gemeente is voornemens het winnende ontwerp te realiseren.

De plannen zijn tentoongesteld in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem tot en met 24 april.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.