Drijvend kantoorgebouw in Rijnhaven Rotterdam

Nieuws

Drijvend kantoorgebouw in Rijnhaven Rotterdam

Door: Petra Starink | 02-09-2020

Het drijflichaam van Floating Office Rotterdam (FOR) is van Zaandam versleept naar de Rotterdamse Rijnhaven. Het drijvende, houten kantoorgebouw is ontwikkeld door RED Company en ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company. In het kantoorgebouw komt onder andere het mondiale Global Center of Adaptation (GCA).

Houten hoofddraagconstructie

Het gebouw wordt opgebouwd uit een houten hoofddraagconstructie van gelamineerd hout en kruislings verlijmd houten (CLT) onderdelen. Deze constructie is volledig demontabel en circulair. Verder vermindert het gebruik van hout als constructiemateriaal de CO2-footprint van het gebouw aanzienlijk. Het kantoor wordt zelfvoorzienend en energie neutraal met behulp van circa 800m2 aan zonnepanelen op het dak en door de warmtewisselaar in de bodem van het drijflichaam.

Drijflichaam van beton

De fundering van het FOR bestaat uit een drijflichaam van beton met een afmeting van 90 bij 24 meter. In de bodem van het drijflichaam is een energie-opwekkend net van buizen ingestort waarmee thermische energie wordt onttrokken uit het water. Het drijflichaam functioneert als warmtewisselaar met het Maaswater in de Rijnhaven. Deze energie voedt het klimaatsysteem in het gebouw dat door middel van een klimaatplafond de verwarming en koeling regelt.

Het drijflichaam is op 30 augustus vanaf de werf in Zaandam vertrokken voor een tweedaagse reis door het Nederlandse landschap. Maandag 31 augustus is het aangekomen in de Rijnhaven in Rotterdam.

Realisatie kantoorgebouw

Het FOR wordt gebouwd door aannemerscombinatie FOR Building VOF, bestaande uit Bouwbedrijf Valleibouw B.V. en Bouwbedrijf Osnabrugge B.V. Samen met een team van specialistische onderaannemers zullen zij de komende maanden het circulaire kantoorgebouw realiseren op het drijvend lichaam.

Fotografie: Red Company

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.