Drijvend wonen in ondergelopen polder

Drijvend wonen in ondergelopen polder

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-07-2008

In 2010 worden tussen ‘s-Gravenzande en Naaldwijk 1200 woningen gebouwd in een onder water gezette polder. De nieuwbouwwijk gaat Het Nieuwe Water heten. Volgens de projectontwikkelaar en de architect moet dit project hét voorbeeld zijn van hoe Nederland in de toekomst omgaat met wateroverlast.

De nieuwe wijk is het resultaat van een jarenlange studie naar ontpolderen. De polder is straks zowel een woonwijk als een opslagplaats voor water. In de gemeente Westland hebben ze het volste vertrouwen in ontpolderen. Ook het Hoogheemraadschap van Delfland, de provincie Zuid-Holland en de Bank van Nederlandse Gemeenten ondersteunen als partners in een speciaal opgerichte bv het project.

Architect Koen Olthuis van Waterstudio NL legt uit: “Het water wordt bewust naar deze polder geleid. Op die manier hoeven we nooit meer water weg te pompen, Sterker nog, er kan gemakkelijk dertig centimeter bij. De drijvende woningen kunnen gewoon mee omhoog.’’

Mentaliteitsslag
Volgens Olthuis moet er een mentaliteitsslag worden gemaakt. We moeten niet vechten tegen het water, maar ermee leven. Hij vindt Westland met de vele polders en glastuinbouw de aangewezen plek voor dit project. Olthuis voorspelt dat over 50 jaar zeker 400 polders in Nederland op een dergelijke manier kunnen worden ingericht.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.