Drijvende paviljoens in kader van Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi

Actualiteiten, Evenementen, Exposities, Nieuws

Drijvende paviljoens in kader van Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi

Door: Marjolein de Wit - Blok | 22-03-2023

Vanaf 14 mei is Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi te bezoeken. Het gaat hier om een zeven meter hoog, drijvend paviljoen en een aantal kleinere pontons in de vijvers van het Nieuwe Instituut. Hiermee heeft het museum voor architectuur, design en digitale cultuur een primeur: het is de allereerste keer dat het prijswinnende ontwerp van de Nigeriaans-Nederlandse architect Kunlé Adeyemi in ons land te zien is.

Architect Kunlé Adeyemi is geboren in Nigeria en woont en werkt in Nederland met zijn bureau NLÉ. Hij doet al tien jaar onderzoek naar de relatie tussen water en steden, de stijgende zeespiegel en woningnood. Geïnspireerd door de Afrikaanse ‘watersteden’, waar razendsnelle verstedelijking en een stijgende waterspiegel tot grote uitdagingen én innovatieve oplossingen leiden, ontwikkelde hij een drijvend, circulair bouwsysteem. Zijn drijvende paviljoens waren eerder te zien in Lagos, Chengdu, Brugge en tijdens de Biënnale van Venetië, waar het ontwerp de prestigieuze Zilveren Leeuw won.

Blikvanger

Met herkenbare, centrale thema’s als verstedelijking, woningnood en leven met water, is het onvoorstelbaar dat het werk van Adeyemi nog niet eerder in Nederland te zien was. Maar daar komt vanaf 13 mei verandering in. De blikvanger in de vijver van het Nieuwe Instituut wordt het zeven meter hoge hoofdpaviljoen MFS IIR, dat met een brug toegankelijk is vanuit Gallery 0.

In het paviljoen kunnen bezoekers de interactie aangaan met de vissen uit de vijver middels een installatie van landschapsarchitect en kunstenaar Thijs de Zeeuw. Daarnaast maakte Shertise Solano speciaal voor de gelegenheid een kunstwerk over onze relatie met water. In de andere vijver, aan de zijde van het Nieuwe Café, komen verschillende kleinere pontons te liggen waar bezoekers ook terecht kunnen. Zowel het hoofdpaviljoen als de pontons zullen worden beschilderd door het Rotterdamse grafische kunstenaarsduo Opperclaes.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.