Drijvende wijk in Elst

Drijvende wijk in Elst

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-06-2008

Er is een stijgende vraag naar wonen op het water en een toenemende vraag naar waterberging in Nederland. Bouwfonds gaat in Elst een drijvende wijk realiseren. Samen met AquaPlanning, Van Oord en Betonson wordt het ‘Water plus Wonen-concept’ ontwikkeld.

Met dit nieuwe concept kunnen complete woon- en leefomgevingen op het water worden gerealiseerd. Inclusief drijvende wegen, terrassen, groen enzopvoorts. Bouwfonds brengt de ontwikkeling van de ‘Krekenbuurt’ te Elst (onderdeel van Vinex-ontwikkeling Westeraam) in als voorbeeldlocatie om het concept in de praktijk op haalbaarheid te toetsen.

Combinatie
In de nieuwbouwwijk Westeraam te Elst moet waterberging worden gerealiseerd. Bouwfonds onderzoekt of het concept een financiële en kwalitatieve bijdrage levert aan de waterberging en de combinatie water en wonen. René van der Haar, conceptontwikkelaar bij Bouwfonds: “Het WaterplusWonen-concept gaat verder dan de som van twee functies. Door woningen óp in plaats van aan het water te maken, wordt de waterbeleving voor meer mensen toegankelijk. Daardoor draagt het concept bij aan de totale gebiedskwaliteit.”

De gemeente Elst ondersteunt het initiatief.

Samenwerking
In 2006 sloten Rabo Vastgoed (opgevolgd door Bouwfonds Property Development) en AquaPlanning een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking wordt uitgebreid met de nieuwe partners Van Oord en Betonson. Beide partijen gaan ondersteunen in de technische ontwikkeling van het concept. Van Oord is een succesvolle internationale waterbouwer en onder andere bekend van de aanleg van het wooneiland IJburg bij Amsterdam en de palmeilanden in Dubai. Betonson, onderdeel van de Van Nieuwpoort Groep is een belangrijke marktpartij in prefab betonproducten.

Naast de samenwerking met AquaPlanning is Bouwfonds ook actief in het studieproject ‘Bouwen met Water’ waarin overheden, marktpartijen en kennisinstituten samenwerken aan het ontwerp van een waterwoonwijk. Naast drijvende woningen wordt daarin ook gekeken naar nieuwe vormen van terpwoningen, paalwoningen en holle volle dijkwoningen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.