Drums centraal in Ethiopisch Parlementsgebouw

Nieuws

Drums centraal in Ethiopisch Parlementsgebouw

Door: Petra Starink | 13-02-2013

Treurniet Architectuur en Michiel Clercx Architectuur gaan samen met de Ethiopische bureaus Addis Mebratu & S7 Architects de nieuwbouw van het Parlementsgebouw ontwerpen. Dit is de uitslag van een internationale ontwerpcompetitie. De wedstrijd is uitgeschreven door Parliament of Federal Democratic Republic of Ethiopia, House of Federation and House of Peoples Representatives.

Het idee voor het ontwerp is om een sterk symbolische, herkenbare vorm te creëren, waarbij volledig gebruik is gemaakt van de situering tegen de heuvel midden in de stad Addis Abeba. Op de top van de heuvel is een vlak plein gecreëerd waarop zich een subtiel ensemble van drie volumes etaleert die refereren aan de Negarit drums.  Deze traditionele drums werden in het verleden bespeeld nadat er een nieuwe wet in werking trad. Behalve de symbolische waarde staat het sterke ritme van de drums voor communicatie en continuïteit. Elke drum staat voor een symbolische waarde zoals we die terug vinden in de Ethiopische vlag: Hoop (groen), vrede (geel) en passie (rood).

De strategie van het ontwerp is om een gebouw te creëren met iconische waarde dat recht doet aan het gevraagde programma en in hechte relatie staat met de stedenbouwkundige karakteristieken. Met als resultaat een sterk landschappelijk element en een compositie die de waarde versterkt van het historische deel van Addis Abeba met het oude keizerlijke paleis bovenaan de heuvel.  Het geheel bestaat uit drie onderdelen: een plein aan de straatzijde, het ensemble van de drie “drums” en de kantoorringen die onder het plein tegen de heuvel zijn geschoven.

De kleinste drum bevindt zich direct aan het publieke plein. De drum markeert de hoofdentree van het nieuwe parlement. Bovenin de drum is een bezoekerscentrum met dakterras en uitzichtpunt. In de middelste drum bevindt zich de zaal voor het federale parlement. Het motief staat voor communicatie en vrede. De grootste drum biedt onderdak aan de gemeenschappelijke zaal voor het federale parlement en het huis van afgevaardigden.

Het omvangrijke project beslaat een oppervlakte van ca. 40.000m2. Het team is op dit moment in gesprek met de Ethiopische overheid over het vervolgtraject. De verwachting is dat het ontwerp in 2016 zal worden opgeleverd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.