Dubbelrol Jo Coenen mag

Dubbelrol Jo Coenen mag

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-07-2009

Voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen mag in Arnhem lid zijn van het kwaliteitsteam voor het plan Rijnboog en tegelijkertijd met zijn bureau meedingen naar het winnende plan voor het kenniscluster binnen Rijnboog. Burgemeester en wethouders zien hierin ’twee gescheiden rollen die goed te combineren zijn’.

Europese aanbesteding
Het college schrijft dit naar aanleiding van schriftelijke vragen van de SP-fractie in de raad. De SP vindt dat Coenen in een dubbelrol zit die ‘een duidelijke schijn van belangenverstrengeling’ oproept.B en W stellen daarentegen dat een gemeente niet eens gerechtigd is om Jo Coenen te verbieden om met zijn bureau deel te nemen aan de Europese aanbesteding voor Rijnboog vanwege zijn positie in het kwaliteitsteam. Ze wijzen daarbij op een arrest van het Europees Hof van Justitie in twee soortgelijke zaken in 2005, waarbij aanbesteders werden verplicht tot gelijke behandeling van alle partijen die in de race zijn voor een plan.

Veertig architectenbureaus
Veertig architectenbureaus zijn thans in de race voor het kenniscluster Rijnboog, waaronder dat van Coenen. Hij is sinds 2007 lid van het kwaliteitsteam Rijnboog. In april van dit jaar werd hij lid van een architectencommissie die een visie ontwikkelt op het kenniscluster. Hij is echter geen lid van de selectiecommissie voor de winnende architect, aldus B en W.

Mocht die commissie voor het plan Coenen kiezen dan zal het kwaliteitsteam dit beoordelen in een vergadering zonder Coenen, zo is afgesproken. Behalve Coenen zitten de Spaanse stedenbouwkundige Manuel de Solà Morales en architect Luc Vrolijks in het kwaliteitsteam voor Rijnboog.

Architectuur.nl plaatste al eerder: Vijf architecten voor Kenniscluster Arnhem

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.