DUBOkeur Kingspan

Nieuws

DUBOkeur Kingspan

Praktijkcase
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-04-2017

Kingspan TEK behaalde als eerste fabrikant het DUBO milieukeurmerk in de categorie dragend en geïsoleerd buitengevelsysteem. Met het DUBOkeur van NIBE toont KingspanTEK aan dat haar hoogwaardige bouwsysteem van geïsoleerde constructiepanelen voor wand en dak tot de meest milieuvriendelijke in hun toepassing behoort. Het bedrijf is trots op het behaalde certificaat en zet hiermee de stap als materiaalleverancier voor zeer energiezuinige woningen met een geringe milieu-impact.

‘Het NIBE beoordeelt al jaren bouwproducten op duurzaamheid. De stap naar een DUBOkeur® voor bouwsystemen is een logische vervolgstap en schaalsprong’, meent commercieel directeur Jörg Blass van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). ‘Een gebouw bestaat namelijk uit meerdere producten die vaak in directe verbinding met elkaar staan. Daardoor kunnen de levensduur en recyclebaarheid van een dergelijk systeem anders zijn dan bij de afzonderlijke producten. Voor een goede beoordeling van de milieu-impact van een gebouw maken we deze effecten sinds kort ook op systeemniveau inzichtelijk.’

Luchtdichte schil

Het behaalde DUBOkeur bewijst dat het Kingspan TEK Bouwsysteem een uitstekende milieubewuste keuze is. De kracht van het systeem is de combinatie van de sandwichopbouw van OSB/3 plaatmateriaal en een harde polyurethaankern met een lambda waarde van 0,023 W/mK. Door de gesloten celstructuur circuleert er binnenin de panelen geen lucht, terwijl de geïsoleerde verbindingsveren zorgen voor een luchtdichte schil met minimale koudebruggen. Het bouwsysteem wordt in een geconditioneerde omgeving geproduceerd. Het is licht en slank, dat beperkt de materialen, het transport en het afval. Het gaat bovendien de gehele levensduur van een woning mee en voldoet aan de allerhoogste bouweisen. Architecten die dit bouwsysteem toepassen, bereiken een optimale energieprestatie met een duurzaam karakter. Alle projecten worden ontworpen, gecoördineerd en uitgevoerd door een landelijk team van getrainde en gecertificeerde partners.

Beste keuze

DUBOkeur is een milieukeurmerk van NIBE. Doel is om aan te tonen dat het bouwproduct in zijn toepassing de beste keuze is als het gaat om milieu en gezondheid. NIBE doet wetenschappelijk onafhankelijk onderzoek naar duurzame bouwproducten. Het instituut voert hiervoor een levenscyclusanalyse (LCA) uit van het product waarmee de milieu-impact wordt bepaald. Vervolgens wordt het getoetste product vergeleken met de milieu-impact van soortgelijke producten in dezelfde toepassing. Alleen de meest milieuvriendelijke alternatieven komen in aanmerking voor DUBOkeur certificering.

Over Kingspan TEK

Kingspan TEK is onderdeel van de Kingspan Group. De Kingspan Group werd opgericht eind jaren 60 in Ierland en is uitgegroeid tot een wereldspeler die zich voornamelijk richt op het ontwikkelen en produceren van duurzame, energiebesparende producten. Kingspan heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd om in 2020 een CO2- neutrale bedrijfsvoering te hebben.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.