Duinen in de polder

Duinen in de polder

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-03-2010

Terwijl grote gebiedsontwikkelingen overal in Nederland worden uitgesteld of gecancelled en de gemiddelde projectgrootte aanzienlijk is gereduceerd, wordt in Almere gestart met de grootschalige ontwikkeling van de Kustzone in het nieuwe stadsdeel Almere Poort.

De Almeerse gemeenteraad heeft inge- stemd met het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders, om daartoe een overeenkomst met Amvest aan te gaan. Daarmee wordt de IJmeerdijk omgevormd tot een brede promenade, met ruimte voor ongeveer 2.600 woningen, 85.000 m² aan kantoorruime en 10.000 m² aan horeca en detailhandel.

Met de ontwikkeling van de Kustzone krijgt Almere er een echte badplaats bij.

In het door Amvest ontwikkelde plan ‘Duin’ wordt uitgegaan van een strand- en duingebied van formaat, op de rand tussen polder en water. Drie grote, nieuw aan te leggen zandduinen – bergen tot wel tien meter hoog – zijn karakteristiek voor het plan.

Deze duinen zorgen niet alleen voor een strandgevoel; de aanleg van duinen leidt ook tot hoogteverschillen, waardoor veel van de woningen uitkijken over het water. De drie duinen die haaks op de dijk liggen, verbinden het lange strand met het achterliggende gebied.

De duinen voegen zich tussen de oudste bosgebieden van Almere, die omgevormd worden tot een waardevol bos- en krekenlandschap. Het zoetwatermilieu maakt plantengroei mogelijk die normaal niet in de duinen voorkomt, zoals de magnolia. Ook komt er een gezellige boulevard langs de haven, zodat de Kustzone het karakter van een badplaats krijgt.

Het woonaanbod is zeer divers. De Kustzone richt zich op een brede doelgroep, in zowel de huur- als koopsector. Het plan bevat appartementen en eengezinswoningen in de duinen, villa’s in de bossen, woningen in woontorens en strandwoningen met een tuin die aan direct het zand grenst. Daarnaast is ruimte voor horeca en werkgelegenheid, en ontstaat een levendige en sfeervolle boulevard.

Met ‘Duin’ ontwikkelt Amvest een uniek gebied, met een bijna ‘on-Almeerse’ stedelijkheid. Er wordt in hoge dichtheden (gestapeld) gebouwd. Daarmee wordt de ambitie om te differentiëren in woningen en doelgroepen verwezenlijkt.

Betekenis
De ontwikkeling van de Kustzone is niet alleen belangrijk voor Almere, maar heeft betekenis voor de gehele metropoolregio Amsterdam en daarbuiten. De Kustzone biedt iedereen de mogelijkheid om – mídden in de Randstad – te wonen in een waterrijke en groene omgeving.

Tegelijkertijd wordt een krachtig, positief signaal afgegeven in de richting van andere bouwprojecten; zelfs in crisistijd kan worden gestart met de ontwikkeling van ambitieuze, grootschalige plannen.

Geschiedenis
In april 2008 daagde de gemeente Almere drie beleggers uit om – binnen de kaders van het in juni 2007 vastgestelde Masterplan – een visie op de ontwikkeling van de Kustzone te op te stellen. De keuze voor beleggers komt voort uit de Almere Principles, zeven richtlijnen voor een duurzame toekomst van Almere.

Beleggers zijn stakeholders die de Kustzone niet alleen ontwikkelen, maar zich ook verantwoordelijk voelen voor het beheer op de lange termijn; zij committeren zich nadrukkelijk en langdurig aan de stad.

Vesteda, BPF Bouwinvest en Amvest gingen de uitdaging aan. In mei 2009 machtigde de Almeerse gemeenteraad het College om met Amvest te onderhandelen, om te komen tot een samenwerkingsvorm voor de integrale ontwikkeling van de woon- en werkwijk aan het IJmeer.

Op 18 februari besloot de gemeenteraad om in te stemmen met het door het college ingebrachte voorstel, om te komen tot een contract met Amvest. Dit betekent dat kan worden gestart met de ontwikkeling van een bijzondere locatie; een gebied waar stad en water nadrukkelijk worden gecombineerd.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.