Duurzaam clubhuis door BNB architecten

Duurzaam clubhuis door BNB architecten

Nieuws
Door: Petra Starink | 21-01-2015

BNB architecten heeft het nieuwe clubhuis voor voetbalclub Swift in Amsterdam ontworpen. Het clubhuis is duurzaam van opzet met uitzicht op de sportvelden. Vorige week is het gebouw opgeleverd.

De sportvelden liggen op een unieke locatie in Zuid omringd door de bebouwing van het plan Zuid van Berlage. Het plan is een onderdeel van de Gordel 20-40. De opdracht was om een ingetogen gebouw te ontwerpen die de zichtlijn in stand houd.

Braziliaans metselwerk

Het gebouw bestaat uit een beeldbepalend gemetseld volume van een verlengde baksteen (290x90x51st duisburg) met diepe voeg. Met de diepe neggen van de abstracte gaten en het open Braziliaans metselwerk voor de installaties zorgt het voor een duidelijk plastiek. De vrij gesloten massa opent zich middels de kantine naar het terras en de velden. Hierdoor ontstaat een maximaal uitzicht. In het gebouw zijn de kleuren wit en blauw van voetbalclub Swift maximaal benut. Op vloeren, plafonds en muren staan uitspraken van de leden.

Uitzicht over de sportvelden

De kantine van het clubhuis bevindt zich op de eerste verdieping met een groot terras. Vanaf hier is er uitzicht over de velden. Het terras dient tevens als vervanging van de tribune. De trap naar de kleedkamers is gevestigd in de kantine, zodat iedereen door de kantine heen moet lopen om bij de kleedkamers te komen. Dit is gedaan om de sociale samenhang te bevorderen. Naast Swift maken ook beheer stadsdeel zuid, diverse scholen en een aantal kleinere sport clubs gebruik van het gebouw.

Duurzaamheid

In het gebouw staat duurzaamheid voorop. Vloerverwarming, PV cellen, groen dak en extra isolatie van de gevels, dak en wanden typeren het gebouw.

Projectgegevens:

Architect: BNB architecten

Opdrachtgever: Stadsdeel Zuid gemeente Amsterdam

Mede opdrachtgever: voetbalclub Swift

Aannemer: Toekomstbouw

Installaties: Breeman Almere, Gebr. Kok

Fotografie: BNB architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.