Duurzaam drijvend zwembad voor Rotterdam

Duurzaam drijvend zwembad voor Rotterdam

Nieuws
Door: Petra Starink | 31-08-2011

De Urban Hotspring is een duurzaam drijvend zwembad; het zwemwater wordt verwarmd met
industriële restwarmte en op een natuurlijke manier gezuiverd. In opdracht van het Warmtebedrijf Rotterdam heeft architect Iris de Kievith een haalbaarheidstudie gedaan naar de mogelijkheden in de Rotterdamse Rijnhaven. Het consortium in oprichting zoekt nog meer partners zodat de bouw volgend jaar kan beginnen.

Op twee stalen duwbakken van 76 bij 11 meter is ruimte om te kunnen ontspannen en ontmoeten in een cafe/restaurant/club en een welness met zwembad van 32 meter lang, waar je over het water kunt kijken naar de skyline van de stad.

Bestand tegen koude winters en zomers

Een uitschuifbare overkapping zorgt ervoor dat het zwembad het hele jaar door open kan zijn, en dus niet afhankelijk van het weer is. De haalbaarheidstudie toont aan dat duurzame voorzieningen zoals het gebruikmaken van industriële restwarmte, een uitschuifbare overkapping, en natuurlijke waterbehandeling de onderneming financieel aantrekkelijk maken. De energiekosten die zwaar drukken op de exploitatie van zwembaden worden hiermee veel lager.

 

Experimenten drijvend bouwen

In de Rijnhaven, waar binnen een aantal jaar experimenten van ‘drijvend bouwen’ zullen verschijnen, zal het zwembad en los van elkaar te bezoeken café-restaurant functioneren als publiekstreffer. Andere drijvende zwembaden in bijvoorbeeld Berlijn, Wenen en Parijs zijn daar inspirerende voorbeelden van. De Urban Hotspring is het eerste model dat daarnaast ook duurzaam is.

De industrie die een drijvend zwembad eerst onmogelijk maakte kan het nu juist helpen door haar restwarmte te geven, en het zo symbool maken van de symbiose die haven(industrie) en stad kunnen aangaan. Na een aantal jaar zou het verplaatst kunnen worden naar een volgende (stads)haven in ontwikkeling.

Urban Hotspring is het idee en initiatief van Iris de Kievith. Zij heeft haar architectuurburo gevestigd in de Rotterdamse Maashaven, en richt zich al 13 jaar op hergebruik en herbestemmingen. Het concept is ontwikkeld met steun van het Fonds voor Beeldende Kunst Vormgeving en Bouwkunst (FBKVB) en het Warmtebedrijf Rotterdam.

Impressies: Andrea Abita

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.