Duurzaam gebouw Atlas TU/e geopend

Nieuws

Duurzaam gebouw Atlas TU/e geopend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-03-2019

Het gerenoveerde hoofdgebouw van de TU Eindhoven, Atlas is geopend. De renovatie is ontworpen door ‘Team RSVP’, een ontwerpteam bestaande uit
Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz. Door optimaal hergebruik te combineren met state-of-the-art materialen is het stoere TU/e hoofdgebouw uit de jaren zestig, getransformeerd tot een transparant en energiezuinig universiteitsgebouw. Het is nu een van de duurzaamste onderwijsgebouwen ter wereld.

Gerenoveerd onderwijsgebouw

De verbouwing van Atlas maakt deel uit van een grootschalige vernieuwing van de voorheen naar binnen gekeerde TU/e-campus tot een open Science Park van internationale allure. Vanwege de cultuurhistorische waarde besloot de TU/e het voormalige Hoofdgebouw te renoveren. Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen door architect S.J. van Embden en dateert uit 1959-1963. Het voldeed niet aan de huidige kwaliteitseisen op het gebied van ontwerp, installaties en functionaliteit en moest worden vernieuwd. Het huisvest nu collegezalen en studieplekken voor twee faculteiten, een restaurant, tentoonstellingsruimte en werkplekken voor verschillende ondersteunende diensten en het College van Bestuur. Atlas is het eerste gerenoveerde onderwijsgebouw in Nederland dat de hoogste BREEAM ‘Outstanding’ duurzaamheidsscore heeft behaald en won mede daardoor in 2017 een International BREEAM Award.

Centrale rode trap

De meest opvallende ruimtelijke ingreep wordt gevormd door de centrale rode trap, die vanuit de laagbouw, door de betonnen tafelconstructie heen, tot bovenin de hoogbouw zigzagt. De trap volgt zoveel mogelijk bestaande vloeropeningen, waardoor de bouwtechnische impact beperkt blijft. Alle gedeelde voorzieningen, zoals de collegezalen en practicumruimtes, zijn rond de trap gepositioneerd. De schijnbaar simpele ingreep vormt hierdoor letterlijk de spil van het gebouw. De trap verbindt de campus met de twee faculteiten die aan weerszijden van het gebouw zijn gehuisvest.

Vliesgevel uit sterk isolerende triple glazing

Bijzonder is de nieuwe vliesgevel bestaande uit sterk isolerende triple glazing met binnenzonwering met een hi-tech coating. De gevel is ontworpen om de hitte gedurende de dag buiten te houden en zorgt voor extra isolatie ’s nachts. Door het gebruik van de nieuwste materialen komt deze “eenvoudige” vliesgevel met neergelaten zonwering overeen met de thermische waarden van een geïsoleerde spouwmuur. Bovendien voorziet de gevel het gebouw van ‘nachtspoeling’; op warme zomernachten worden de etagehoge parallelle uitzetramen door het gebouwbeheersysteem geopend om het gebouw op natuurlijke wijze te ventileren

Living lab

Om de hoge ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren, werkte het ontwerpteam nauw samen met onderzoekers van het Intelligent Lighting Institute van de TU/e. Het gebouw fungeert als een Living Lab voor onderzoek naar innovatieve en duurzame technologieën. Het hele gebouw is uitgerust met slimme en efficiënte LED-verlichting, geconfigureerd op een laag lichtniveau: het Smart Energysaving Light (SEL)-systeem. Het is een open systeem waarin met nieuwe, projectspecifieke applicaties data kan worden verzameld voor wetenschappelijk onderzoek en het energieverbruik kan worden verlaagd. Gebruikers kunnen de lichtinstellingen of de kamertemperatuur zelf aanpassen via een app of een vergaderruimte reserveren. Mede door de inzet van het slimme gebouwsysteem voor onderzoek geldt het Atlasgebouw als internationaal voorbeeld voor duurzame renovatie en innovatie.

Renovatieprojecten voor Team V

De Technische Universiteit Eindhoven werkt sinds enkele jaren aan een grootschalige vernieuwing van de campus. Team V Architectuur is geselecteerd als architect voor de renovatie van nog twee campusgebouwen – ook oorspronkelijk ontworpen door Van Embden – ‘Laplace’ (1972) en ‘Gemini’ (1974).

Locatie: Den Dolech, Eindhoven, Nederland
Start opdracht: 2014
Oplevering: 2019
Opdrachtgever: Den Dolech, Eindhoven
Programma: Onderwijsvoorzieningen voor twee faculteiten (ID en IE&IS) met collegezalen, flexibele studiegebieden, laboratoria en studieverenigingen. Kantoorruimtes met vergaderfaciliteiten (College van Bestuur, staff, onderzoek en diensten). Restaurant, fietsenstalling en tentoonstellingsfaciliteiten. Totaal: 44.000 m² BVO
Aannemer: Van Wijnen
Total Engineer: Team RSVP, een samenwerking tussen Team V, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz. 
Fotografie: Jannes Linders, Egbert de Boer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.