Duurzaam gemeentehuis voor de Haarlemmermeer

Duurzaam gemeentehuis voor de Haarlemmermeer

Actualiteiten, Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-12-2021

Het huidige raadhuis van Haarlemmermeer is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen. Daarbij zijn de onderhoudskosten en het energieverbruik hoog. Omdat nieuwbouw goedkoper is dan renovatie, heeft de gemeenteraad in mei 2020 besloten tot de bouw van een nieuw gemeentehuis.

De uitgangspunten van deze nieuwe, eigentijdse ontmoetingsplek zijn: functioneel, gebruikersvriendelijk en duurzaam. Architectenbureau cepezed heeft deze wensen vertaald in een schetsontwerp dat volgens de gemeente een gemeentehuis laat zien met een open en aantrekkelijke sfeer met als eyecatcher een ‘rondvormig hart’. De functionele en heldere opzet sluiten goed aan bij de gemeentelijke organisatie.

Selectieprocedure

“De keuze van de architect en een schetsontwerp is een bijzondere mijlpaal”, geeft Fouad Sidali aan. Hij is als wethouder verantwoordelijk voor het nieuwe gemeentehuis en vervolgt: “Er is een nauwkeurige selectieprocedure aan de keuze vooraf gegaan en ik ben blij met het resultaat. We krijgen een gemeentehuis waar wij decennialang mee vooruit kunnen en waar duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van het ontwerp. Dit gaan we in 2022 verder uitwerken.”

Ontwerp

Bezoekers van het gemeentehuis komen binnen in een sfeervolle, ruimtelijke entreehal met uitnodigende ontvangstbalies. Het daglicht, houtgebruik en groen in het multifunctionele atrium dragen bij aan een warm welkom. Ook de indeling van publieke, semipublieke en personeelsruimtes met lange zichtlijnen is vriendelijk en helder.

Eyecatcher

Een echte eyecatcher van het gemeentehuis is het ‘rondvormige hart’ van drie verdiepingen dat door het dak uitsteekt. Hierin zijn de ontvangstbalies, de trouwzaal met uitzicht op het atrium en naar buiten en de raadzaal met bovenaan een publiek dakterras ondergebracht. Het hart -waaraan de burgerzaal vastzit- wordt omarmd door een trap die zowel de trouwzalen als de burgerzaal verbindt met de publiekshal. Het duurzaamheidsaspect is van buitenaf zichtbaar door onder meer het vele groen en de PV-panelen op het dak.

Afbeeldingen: cepezed

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.