Duurzaam kantoorpand Goede Doelen Loterijen

Nieuws

Duurzaam kantoorpand Goede Doelen Loterijen

Door: Petra Starink | 15-10-2018

Een langdurig leegstaand pand in Amsterdam is getransformeerd tot het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland. Het kantoor, naar een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel, heeft een groot aantal duurzame bouwkundige innovaties om het gebouw energie- en waterneutraal te maken. Het gebouw is door J.P. van Eesteren opgeleverd en wordt het nieuwe kantoor voor de ruim 600 medewerkers van de Goede Doelen Loterijen.

Duurzaamheidslabel

Het pand aan de Beethovenstraat in Amsterdam heeft het hoogst haalbare duurzaamheidslabel gekregen: BREEAM Outstanding. Om te voldoen aan dit duurzaamheidscertificaat, moest niet alleen worden gekeken naar de duurzaamheidsaspecten in het ontwerp, maar ook naar zaken als de toepassing van gerecyclede materialen en duurzame keuzes in het bouwproces. Zo is tijdens het gehele proces de CO2-uitstoot gemeten van alle onderdelen, inclusief de logistieke keten. Ook was er veel aandacht voor het voorkomen van overlast voor de buurt. Daarnaast is ook de BREEAM Excellent certificering voor het eerder ingezette sloop-traject behaald. Een uniek kenmerk van dit project, want duurzaam slopen wordt (nog) bijna niet toegepast.

Glasgevel en bladerdak

Om te voldoen aan het BREEAM Outstanding certificaat, zijn er allerlei duurzame innovaties toegepast op en onder het dak. Het nieuwe kantoor kent een glasgevel en een bijzonder bladerdak. Dit dak verzamelt niet alleen het regenwater voor gebruik in het pand, maar bevat ook hoog rendement zonnepanelen. Daarnaast heeft het gebouw de energieopwekkende ramen PowerWindows van start-up PHYSEE en bestaat een deel van het isolatiemateriaal uit schimmels, naar een uitvinding van Eben Bayer. Zowel PHYSEE als Bayer zijn winnaars van de Postcode Lottery Green Challenge.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.