Duurzaam Maria Montessorigebouw op groene campus

Nieuws

Duurzaam Maria Montessorigebouw op groene campus

Door: Petra Starink | 01-06-2021

Het nieuwe gebouw van de Faculteit der Sociale Wetenschappen in Nijmegen is officieel geopend. In de rol van architect en total engineer is Inbo verantwoordelijk voor het ontwerp. Het Maria Montessorigebouw is zo ontworpen dat de 6.000 studenten, medewerkers en onderzoekers er een hechte gemeenschap kunnen vormen. Het draait om licht, zicht en contact.

Gebouw ligt als paviljoen op campus

De Radboud Universiteit vernoemt het faculteitsgebouw naar de Italiaanse arts en pedagoog Maria Montessori. Het gebouw ligt als een paviljoen op de campus. Het ontwerp sluit aan op het aangrenzende bos en de parkachtige omgeving. Wandelpaden naar het academiegebouw of de rechtenfaculteit lopen onder het grand café door.

Groen campusterrein

Het Maria Montessorigebouw heeft met 25.000 m2 een flinke omvang, maar toch voelt het kleinschalig. De wegen kruisen zich bij het grand café, dè ontmoetingsplek en het bruisende hart van het Maria Montessorigebouw. Het verbindt de beide vleugels en geeft vanaf de eerste verdieping overzicht over het groene campusterrein.  

Trappen vormen ruggengraat van het gebouw

De brede trappen aan de atria vormen de ruggengraat van het gebouw en nodigen uit om te bewegen. Zij rijgen de belangrijkste (onderwijs)ruimten aan elkaar. Dat vergroot de interactie tussen studenten, medewerkers en onderzoekers. 

Studeren in de natuur

Het gebouw geeft de gebruiker de beleving te studeren middenin de natuur. De grote ramen geven volop zicht op het omringende groen. Als de ramen open zijn, kun je het bos ruiken. Het terras nodigt bij mooi weer uit om nog even te blijven hangen, om daar met elkaar de dag af te sluiten.

Projectgegevens

Locatie Nijmegen
Opdrachtgever Universitair Vastgoedbedrijf, Radboud Universiteit
Ontwerpteam Inbo, Deerns, Croes
Architectenbureau Inbo
Team Jeroen Simons, Wilco van Oosten, Jop Alberts, Erik Berg, Jeroen van Dam, Mark Bollen, André Kanters, Maarten Hooijmeijer
Aannemer Bouwbedrijf Berghege in een bouwcombinatie met Heerkens van Bavel (bouwkundige deel) Croonwolter&dros (installatietechnische deel) 
Oplevering 2020
Omvang 25.500 m²
Fotografie Thea van den Heuvel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.