Duurzaam multi-tenantgebouw voor ondernemingen in de life sciences

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Duurzaam multi-tenantgebouw voor ondernemingen in de life sciences

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-10-2023

Half oktober opende Accelerator zijn deuren als toekomstbestendig bedrijfsverzamelgebouw met biotech-laboratoria op het Utrecht Science Park.. Architectenbureau cepezed ontwierp hiervoor een slimme constructie met flexibel in te delen vloervelden. ‘Accelerator’ verwijst naar een laboratoriumtechniek, maar óók naar de (beoogde) dynamiek binnen de life sciences en het ‘versnellen’ van innovatieve ontwikkelingen.

Accelerator bestaat uit een breed volume van 5 bouwlagen met aan de kopse kant een aanvullende smalle toren. Om de toren en de laagbouw is een aluminiumcomposiet (Alucobond) ‘gedrapeerd’. Aan de kopse kanten van het gebouw zijn het atrium, de liftschacht en de 2 verdiepingenhoge ‘huiskamers’ van bedrijven herkenbaar aan de brede, verticale glasbaan die het aluminium onderbreekt. Ook de begane grond en de eerste bouwlaag van de toren hebben vliesgevels. Zo valt het daglicht ruim binnen waar het van pas komt en wordt het ‘gecontroleerd’ in de kantoren en laboratoria.

Flexibel

Zoals veel ontwerpen van cepezed heeft het gebouw een constructie met grote overspanningen. De hoofddraagconstructie bestaat uit prefab-staalskelet en kanaalplaatvloerelementen met een overspanning van 16.20 meter. Daardoor blijft het aantal kolommen beperkt en zijn de vloeren flexibel in te delen. Dit is ook nadrukkelijk de opzet: op deze manier sorteert Accelerator voor op de toekomstige groei en inkrimping van de bedrijven die er gevestigd zijn. Voor de eigenaar Kadans Science Partner heeft dit op maat gesneden gebruik van vierkante meters als voordeel dat er minder kans is op leegstand. De flexibele indeling geldt ook voor de laboratoria die aan de noordkant zijn gesitueerd om temperatuurschommelingen te minimaliseren.

Om het ondernemen en de wetenschappelijke ontwikkelingen te ‘versnellen’ bevinden zich op de begane grond een publiek restaurant, een auditorium voor 250 personen, meet and greet-faciliteiten en vergaderruimtes. De gemeenschappelijke ruimtes van Accelerator ogen elegant door de combinatie van glas, wit gecoat staal, parketvloeren en plafonds van houten latten. Een van de fraaiste details van Accelerator hoort bij de Genmab-verdiepingen: een wenteltrap van dun, wit gecoat plaatstaal. Spectaculair zijn de glazen lift en liftschacht van de toren, met een prachtig uitzicht op de omgeving.

Milieuvriendelijk

De details die van Accelerator een milieuvriendelijk gebouw maken zijn legio, zij het niet allemaal zichtbaar. Op alle verdiepingen zorgen ‘klimaatplafonds’ voor een comfortabele energieoverdracht van zowel koeling als verwarming. De plafonds komen de akoestiek ten goede en zijn geïntegreerd met hoogwaardige ledverlichting. Op het dak van de laagbouw liggen 420 zonnepanelen, die ruim 168 kWatt aan elektrische energie leveren. Verwarming en koeling wordt geleverd door warmtepompen, waardoor een gasaansluiting niet meer nodig is, en het gebouw is voorzien van een warmte-koudeopslag.

Het bouwkundig en installatietechnisch stramien is 1 meter 80: binnenwanden en alle technische aansluitingen zijn hiermee heel fijnmazig om de 1,80 meter te plaatsen. De kolommen staan om de 5.40 meter in de gevellijnen en langs het atrium, dat een open plattegrond heeft van 16,20 bij 64,80 meter.

Foto’s:  ©Lucas van der Wee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.