Duurzaam museumdepot door LEVS architecten

Duurzaam museumdepot door LEVS architecten

Actualiteiten, Nieuws
Door: Petra Starink | 06-05-2015

In Leeuwarden is de bouw gestart van het Kolleksjesintrum Fryslân, een duurzaam depot voor de collecties van 5 musea in Friesland. Het gebouw van 3.000 m2 is ontworpen door LEVS architecten.

Het Kolleksjesintrum Fryslân wordt een gezamenlijk depot voor het Fries Museum, Tresoar, Natuurmuseum Fryslân, het Fries Scheepvaartmuseum en het Landbouwmuseum.

Maximale duurzaamheid

Op basis van een innovatief klimaat en opslagconcept worden niet technische installaties maar het natuurlijke accumulatievermogen van de aarde gebruikt om de juiste klimaatcondities te scheppen. De collecties van de 5 musea worden gecombineerd en ingedeeld naar vergelijkbare opslag en klimaatcondities. Hierdoor wordt een gebouw gerealiseerd waarin het Friese erfgoed tegen minimale kosten en met maximale duurzaamheid veilig bewaard kan worden.

Gesloten doos met begroeide gevels

Het gebouw staat op een groene terp en wordt omringd door een nieuw aangelegd landschap met wilde grassen. De collecties worden opgeslagen in een gesloten ‘doos’ met begroeide gevels. Deze doos is via een centrale ontsluitingsgang gekoppeld aan een tweede volume met werkruimten die een luchtgekoelde warmtepomp verwarmd en gekoeld kunnen worden.

Energieverbruik geminimaliseerd

De basis voor het klimaatconcept is een luchtdichte schil met een buitengewoon hoge Rc-waarde van 10 m² K/W en een juist niet geïsoleerde betonnen vloer. Deze werkt als een accumulator van aardwarmte en – koude. Op deze manier zijn het hele jaar door binnentemperatuur en luchtvochtigheid zeer gelijkmatig. In combinatie met een minimale installatietechniek is het energieverbruik voor het depot met 26 KWh vergelijkbaar met het verbruik van een grote eengezinswoning. De 500 zonnepanelen op het dak leveren meer stroom op dan het gebouw verbruikt en door het gebruik van LED verlichting en bewegingssensoren wordt het energieverbruik geminimaliseerd.Het gebouw wordt eind 2015 opgeleverd.

Projectgegevens

Programma: 2.000 m² depotruimte, 1.000 m² facilitaire ruimte
Ontwerp: LEVS architecten
Opdrachtgever: Stichting Kolleksjesintrum Fryslân
Aannemer: Bouwgroep Dijkstra Draisma
Expertteam innovatief concept: LEVS partners (procesmanagement, PvE, duurzaamheid en kosten), LBP|Sight (bouwfysica, energie, duurzaamheid en brandveiligheid), Crown Fine Art (beheer- en opslagconcepten en inventarisatie van de collecties). Galjema (installatie).
Planning: oplevering eind 2015

Beeld: LEVS

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.