Duurzaam onderwijsgebouw Kralingse Zoom

Nieuws

Duurzaam onderwijsgebouw Kralingse Zoom

Door: Petra Starink | 04-09-2017

Aan de Kralingse Zoom is het nieuwe onderwijsgebouw van Hogeschool Rotterdam geopend. Het gebouw ontworpen door Paul de Ruiter Architects biedt onderdak aan de economische opleidingen die eerder verspreid waren over verschillende locaties. Het duurzame gebouw van 13.000 m2 verbindt de al bestaande bouwdelen met elkaar en faciliteert 11.000 studenten.

Toekomstbestendig

Het nieuwe gebouw is toekomstbestendig ontworpen en flexibel in gebruik en er kan snel ingespeeld worden op veranderingen in het onderwijs. Dankzij een modulaire opzet van de installaties en de gevel kunnen wanden makkelijk worden verplaatst, waardoor ruimtes eenvoudig te wijzigen zijn in grootte en functie.

Centrale atrium

Het gebouw stimuleert ontmoetingen tussen studenten en medewerkers van verschillende opleidingen. In het centrale atrium zijn op alle verdiepingen open studiepleinen ingericht met een verscheidenheid aan meubilair, zoals loungemeubels en grote studietafels. Een imposante houten trap, die als een rode loper door het gebouw loopt, verbindt alle studiepleinen en is de blikvanger van het gebouw. De studiestraat fungeert als de centrale entree en ontmoetingsplek tussen de diverse bouwdelen van het complex.

Ondernemersplein

Naast lokalen en open studiepleinen zijn er ook afsluitbare projectruimtes om in kleine groepjes te werken. Op de begane grond is er een ondernemersplein gecreëerd voor leerwerkbedrijven, waar studenten van verschillende opleidingen gezamenlijk les krijgen en werken aan eigen bedrijven. In samenwerking met bedrijven en instellingen wordt gewerkt aan de economische uitdagingen waar de Rotterdamse regio voor staat. Thema’s zoals ondernemerschap, corporate social responsibilty en internationale oriëntatie staan hierbij centraal.

Strakke vormgeving

Naast de strakke vormgeving – de buitengevel bestaat van vloer tot plafond uit glas – heeft het ontwerp een duurzaam karakter en het ontwerp ontving het BREEAM Excellent label, het internationale certificaat voor duurzaamheid.
Dankzij de glazen gevels ademt het gebouw licht, ruimte en openheid. Door de grote glazen atriumkap valt daglicht tot diep in het gebouw. Daarnaast zorgt natuurlijke ventilatie voor een continue aanvoer van frisse lucht.

Fotografie: Levien Willemse

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.