Duurzaam restaurant op Parc Broekhuizen

Nieuws

Duurzaam restaurant op Parc Broekhuizen

Door: Petra Starink | 11-01-2021

Na de herontwikkeling van het hoofdhuis en het koetshuis tot hotel, restaurant en evenementenlocatie in 2016 is de herontwikkeling van de boerderij van Parc Broekhuizen in Leersum voltooid. Het gesloten gebouw is door Braaksma & Roos Architectenbureau getransformeerd tot een duurzaam restaurant voor de bezoekers van het landgoed.

Historische elementen bewaard

De boerderij behoort tot de oudste gebouwen van het landgoed en dateert vermoedelijk uit de vijftiende eeuw. In de afgelopen decennia was het vervallen gebouw grotendeels opnieuw opgebouwd, maar zijn enkele bijzondere historische elementen bewaard gebleven; de oorspronkelijke gemetselde voorgevel, de binnenwanden en een grote schouwpartij.

Herontwikkeling

Braaksma & Roos Architectenbureau heeft deze elementen bij de herontwikkeling gekoesterd en weer een prominente plek in het ontwerp gegeven. De nieuwe, traditionele houten kapconstructie versterkt het historisch-ambachtelijke karakter van de boerderij. De boerderij had van oudsher een sterke link met de moestuin en de vijver, die bij de herontwikkeling van het hoofdhuis en het koetshuis in 2016 al in oude luister waren hersteld. Met de transformatie tot horeca is de link met de moestuin versterkt en wordt in het restaurant LOF groente uit eigen tuin geserveerd.

Van gesloten naar transparant

De nieuwe transparante serre opent het gebouw naar de tuin. De inspiratie voor het ontwerp werd gevonden in de typologie van de plantenkas die vroeger tegen de boerderij heeft gestaan. Ook aan de voorzijde zijn de gesloten metselwerk gevels geopend. De nieuwe hoge glazen ramen en puien zijn strak in het metselwerk gezaagd en rondom afgezet met een antraciet stalen kader dat het karakter van het metselwerk versterkt.

Gasloos

Het restaurant is volledig van het gas af en is voorzien van vijf warmte-terugwinunits die de boerderij verwarmen en koelen. Deze units zijn naast het gebouw uit het zicht in het groen weggewerkt. De installatietechniek is volledig in het ontwerp geïntegreerd. Een complexe puzzel, want het openkeukenconcept vereist flinke installaties. Passend bij de uitstraling van de houten balken en de ruwe metselwerk wanden in het interieur zijn de installaties hier meer zichtbaar. In het exterieur zijn ze echter zeer subtiel verborgen; ventilatieroosters zijn onzichtbaar verwerkt in de dakkapellen en de afzuiging van de keuken vindt plaats via de schoorsteen.

Warme aardse kleuren in interieur

In het inrichtingsconcept, dat werd ontwikkeld door interieurarchitect Judith van Mourik, is het stoere en robuuste karakter van de boerderij gecombineerd met warme, aardse kleuren en natuurlijke materialen zoals leem, zacht bruin leer en hout – van bomen uit het park. LOF heeft vier eigen sferen; aan de chef’s table in de keuken is plaats voor acht personen, de tuinkamer in de transparante serre biedt uitzicht op de moestuin, de historische opkamer heeft mogelijkheden voor private dining en de keukenkamer is gelegen in de open hoge ruimte voor de keuken.

Projectgegevens

Opdrachtgever Van Nellestyn B.V.
Exploitant Parc Broekhuizen
Omvang 300 m2
Status Rijksmonument
Architectuur Braaksma & Roos Architectenbureau, Den Haag
Inrichting Judith van Mourik, Rotterdam
Constructie De Vries Constructie, Gouda
Bouwfysica LBP Sight, Nieuwegein
Brandveiligheid LBP Sight, Nieuwegein
Advies installaties R. Bottenberg, Zwolle
Uitvoering Diederik Vink, Amerongen
W installaties STB, Eindhoven
E installaties Revex CV, Utrecht
Keuken Delta Horeca, Oostvoorne
Fotografie ©Parc Broekhuizen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.