Duurzaam sportcentrum De Rozenburcht

Nieuws

Duurzaam sportcentrum De Rozenburcht

Door: Petra Starink | 07-07-2016

Het sportcomplex de Rozenburcht ontworpen door architectenbureau Koen van Velsen, bevat een zwembad met 6 banen, een sporthal van 26 x 44 meter, een multifunctionele zaal en een horecagelegenheid. Bij het ontwerp van het zwembad en de  sportzalen is rekening gehouden met de wensen van de verenigingen die er gebruik van gaan maken, zo is een deel van de bodem van het zwembad beweegbaar. Duurzaamheid en energiebesparing speelde een belangrijke rol in het ontwerp. De nieuwbouw ontving een energielabel van A++.

Groene baksteen

Het gebouw wordt opgetrokken uit een speciaal geselecteerde groene baksteen. Deze steen zorgt ervoor dat het gebouw in de zomer opgaat in het park en in de winter een robuust volume in het landschap vormt. Ook in het interieur is de warme groene toon van de baksteen te vinden, aangevuld met kleurvlakken en af en toe ingelegd met houten elementen.

Om het gebouw voor iedereen toegankelijk te maken, zitten alle publieksfuncties, met uitzondering van de tribunes, op de begane grond. De hoogte is daardoor beperkt gebleven zodat het gebouw goed aansluit op de omliggende bebouwing. De hoogteverschillen van sporthal, zwembad, multifunctionele ruimte en hoofdentree zorgen ervoor dat de functies van buiten al goed herkenbaar zijn. De sculpturale entreepartij met daarboven de kantoren is het hoogst.

Beweegbare bodem van zwembad

Het zwembad, waarvan een deel van de bodem beweegbaar is, is geschikt voor ouderen, kinderen en mensen met een lichamelijke beperking. Zij kunnen optimaal gebruik kunnen maken van het bad. Het bad is ook geschikt voor waterpolo.

Zonnepanelen

Tijdens het ontwerp is veel aandacht besteed aan detaillering en inpassing van de installaties. De energie wordt deels op het complex zelf opgewekt door de zonnepanelen. De warmte wordt geproduceerd door een gasgestookte absorptiewarmtepomp met buitenlucht als energiebron. Het zwembad en de sporthal zijn volledig voorzien van ledverlichting. DWA was betrokken als adviseur installaties.

Sportcentrum De Rozenburcht ligt aan de Zuidzijde 35 in Rozenburg.

Foto’s: DWA

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.