Duurzaam stadskantoor Venlo

Nieuws

Duurzaam stadskantoor Venlo

Door: Petra Starink | 06-10-2016

Op 14 oktober wordt het nieuwe stadskantoor van Venlo geopend. Het gebouw is ontworpen door Kraaijvanger Architects en zoveel mogelijk ontwikkeld volgens de visie van cradle to cradle. De bureaustoelen zijn volledig recyclebaar, de vloerbedekking is gemaakt van gerecycled materiaal zoals plastic flessen en de groene gevel is een verticale tuin met vele soorten flora en fauna en zuivert daarmee de lucht van de weg en spoorbaan naast het gebouw. Binnen zijn er groene wanden die bijdragen aan de luchtvochtigheid, het zuurstofgehalte en de akoestiek.

Cradle to cradle

In 2008 besloot de gemeente Venlo cradle to cradle als ambitie voor de stad in te zetten. Dat betekent dat in het ontwikkelproces zoveel mogelijk aandacht is voor mens, milieu en economie. De architect is niet gekozen aan de hand van het ontwerp, maar aan de hand van zijn visie op cradle to cradle. Op dezelfde wijze heeft de gemeente de overige partners van het team geselecteerd die werken vanuit deze filosofie. Vanuit economisch oogpunt is er gekeken naar wat de restwaarde van de materialen is zodra het gebouw wordt gesloopt. Voor de gebruikers is het gebouw zo ingericht dat het interactie stimuleert: het is een werkomgeving waarin burgers en medewerkers elkaar makkelijk op kunnen zoeken. Het gezonde binnenklimaat zorgt voor een prettige werkomgeving. Medewerkers zijn bewust van het werken in een duurzaam gebouw, iedereen kan op schermen in het gebouw zien hoeveel water er wordt bespaard en hoeveel de zonnepanelen opleveren.

Procesvorm

Dat tijdens alle stappen in het proces rekening is gehouden met cradle to cradle, heeft voor een andere aanpak gezorgd. Zo passen de gebouwvorm en functie  optimaal in elkaar: de vorm van de vide draagt bijvoorbeeld bij aan de ventilatiestromen. Het gebouw heeft zich aangepast aan zijn omgeving: de groene gevel zit aan de kant van de verkeersweg en spoorbaan, voor een betere zuivering van de lucht. De locatie heeft medebepaald hoe het gebouw eruit ging zien en nu voegt het gebouw weer iets toe aan de locatie.

Projectleider Michel Weijers van de gemeente Venlo: ‘Het was een uitdaging om in alle aspecten te denken aan mens en milieu. Zo bleek hout als bouwmateriaal niet genoeg aan de eisen te voldoen en is er voor beton gekozen. Maar wel beton dat is hergebruikt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.