Duurzaamheidslabel voor houten woontoren HAUT

Nieuws

Duurzaamheidslabel voor houten woontoren HAUT

Door: Petra Starink | 22-11-2017

De houten woontoren HAUT, een ontwerp van Team V Architectuur en Arup aan de Amstel in het Amstelkwartier heeft een BREEAM Outstanding certificaat ontvangen. De woontoren van 73 meter hoog met een hoofdconstructie van hout bestaat uit 52 ruime koopwoningen. In het voorjaar van 2018 wordt met de bouw begonnen. Nog nooit eerder in Nederland werd deze hoogste kwalificatie voor duurzaamheid toegekend aan een woongebouw.

Woontoren

Het BREEAM Outstanding certificaat is uitgegeven door de Dutch Green Building Council. Er ging een strenge beoordeling aan vooraf. Daarbij werd niet alleen gekeken naar het energiegebruik van HAUT, maar ook naar zaken als materiaaltoepassing, milieuvriendelijkheid, ecologie en woonkwaliteit.

Houten constructie

De hoge duurzaamheidscore van HAUT is mede te danken aan de houten CLT-constructie. Hout kent een veel lagere CO2-footprint dan beton en staal. Tijdens de productie van hout wordt geen CO2 uitgestoten. Integendeel, tijdens de groei van bomen wordt juist CO2 opgenomen. In het hout van HAUT zit hierdoor zo’n 2.500 ton CO2 opgeslagen. Dit zorgt voor een enorme vermindering van de CO2-uitstoot ten opzichte van een vergelijkbaar gebouw in beton en staal: gelijk aan de CO2-uitstoot die hoort bij het primair energiegebruik van de 52 woningen gedurende ongeveer 10 jaar.

Circulair gebouw

Behalve een houten constructie krijgt HAUT nog meer innovatieve, duurzame oplossingen. De gevel en het dak krijgen zonnepanelen. De grote, verdiepingshoge ramen worden voorzien van triple glas. De duurzame gebouwinstallaties maken gebruik van lokale koeling diep in de bodem en van stadswarmte. Voor de bewatering van de groene daken wordt een grijswatersysteem toegepast. HAUT is een circulair gebouw: de toegepaste materialen zijn zoveel mogelijk herbruikbaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.