Duurzame gevels uit 3D-printer

Nieuws

Duurzame gevels uit 3D-printer

Door: Petra Starink | 24-04-2017

Een 3D design gevel die 100% ciculair is en kan worden aangepast aan de wensen en behoeften van gebruikers, dat is het doel van de samenwerking tussen het 3D label van DUS Architecten, toekomstbouwers De Meeuw en Actual. Met de ontwikkeling van een digitaal ontworpen gevel die 100% uit recyclaat bestaat wordt een grote stap gezet in de optimalisatie van het bouwproces en de ambitie om 100% circulair te worden.

Hergebruik materiaal

Bij aanpassing of herinzet van een gebouw of woning kan de originele gevel zelden worden hergebruikt in het nieuwe ontwerp. Vaak wordt de gevel tegen wil en dank behouden óf wordt deze volledig verbrand. Het besluit tot vervanging of herinzet van een gevel kost veel mankracht, tijd en geld. Daarnaast moeten er altijd onderdelen worden vervangen en dus nieuw materiaal worden ingezet. Uitgangspunt van de samenwerking is dat de nieuw te ontwikkelen 3D-designgevels na 1, 5, 15 of 20 jaar 100 procent kunnen worden hergebruikt, zonder dat er nieuw materiaal aan wordt toegevoegd. De gevel wordt vermalen tot kunststofkorrels waarmee een volledig nieuw ontworpen gevel kan worden geprint. Bovendien is de ambitie om bij de vervaardiging van de initiële gevel, geen gebruik te maken van nieuwe grondstoffen maar van recyclaat: materiaal dat eerder in een ander product is gebruikt, bijvoorbeeld shampooflesjes.

Vormvrijheid

Via de samenwerking met DUS Architecten optimaliseert De Meeuw het bouwproces én ontsluit het bedrijf de wereld van design voor haar klanten in sectoren als zorg, onderwijs en bedrijfsleven en ook het nieuwe label voor de woningmarkt, NEZZT. Doordat de gevel via 3D-printtechnologie wordt geproduceerd, is er daadwerkelijk sprake van volledige vormvrijheid.

Halfjuni 2017 presenteren De Meeuw en DUS architecten de eerste mock-up van een onderdeel van de toekomstige 3D-geprinte gevels. Naar verwachting zullen de eerste gevels over zo’n 1,5 jaar worden geïntroduceerd.

Beeld: De Meeuw

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.