Duurzame oude monoliet

Duurzame oude monoliet

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-03-2011

Architect Willem Zweers (79) ontwierp in 1971 een vrijstaande, monolithische bungalow met kap. Hij besloot enkelwandig te bouwen met 24 centimeter dikke Ytong blokken. Nu, bijna 40 jaar later, blijkt dat die woning een van de energiezuinigste huizen in de Nieuwegeinse wijk Wijkersloot is.

Begin jaren zeventig was een huis energiezuinig met 3 centimeter piepschuim in de spouw. Monolithisch bouwen was een zeldzaamheid in Nederland. Toch besloot architect Willem Zweers de bungalow enkelwandig te bouwen met 24 centimeter dikke blokken.
‘Er waren verschillende redenen om die blokken toe te passen’, zegt de architect. ‘Zo was ik nogal op nieuwe materialen. Bovendien was de opdracht een huis te bouwen met veel inhoud tegen weinig kosten. Omdat je met cellenbetonblokken maar één muur zet, scheelt dat aanzienlijk in kosten. Mijn opdrachtgever had bovendien een buurman die bij Ytong werkte en de blokken tegen kostprijs kon leveren.’ Daarnaast kreeg hij via die relatie gratis afgekeurde dakplaten die als vloer gebruikt zijn met een fundering als extra middenondersteuning.

Door de jaren heen, zijn Zweers en zijn opdrachtgever het huis blijven verbeteren. Zo’n 15 jaar geleden werd de kap geïsoleerd. Het huis is toen ook gestuukt want wederom om geldredenen werd het kaal opgeleverd. Geen probleem volgens Zweers want de korrelige structuur van de blokken ziet er ook mooi uit. In 2006 zijn er bovendien isolatieplaten op de platte uitbouw aangebracht.


Afgelopen najaar werd er met steun van de gemeente Nieuwegein op grote schaal EPA-onderzoek gedaan in de wijk. Volgens Zweers bleek de bungalow een van de energiezuinigste huizen in de wijk. ‘De onderzoeker zei dat hij zelden zo’n oud huis duurzaam huis was tegengekomen.’ Het huis heeft een energielabel C (El=1,54) gekregen waarbij de cellenbeton gevel er uitspringt qua duurzaamheid. Met de minerale isolatieplaat aan de buiten- of binnenkant zouden relatief eenvoudig veel hogere waarden kunnen worden gehaald.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.