Duurzame woonwijk Knooperf Texel

Nieuws

Duurzame woonwijk Knooperf Texel

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-12-2018

Op Texel worden ten oosten van Den Burg 15 ultra-duurzame koopwoningen in een collectief woonlandschap ontwikkeld. KRKTR Projectontwikkeling en Beyond Now conceptontwikkeling hebben de tender gewonnen voor het Knooperf op Texel. Het duurzame architectenbureau ORGA architect tekent voor het ontwerp. Zij lieten zich inspireren door de Texelse architectuur en geven elke woning een andere uitstraling en grootte. Buiten5 is betrokken als ontwerper voor de buitenruimte. Tenslotte integreert energieadviseur Merosch de hoge ambities van gemeente Texel op het gebied van gezondheid en energie in het plan.

Woonlandschap voor groen wonen en leven

KRKTR en Beyond Now richten zich op projecten met thema’s als gezondheid, gastvrijheid, betekenis, klimaatvriendelijkheid en groen leven. Het Knooperf wordt een woonlandschap voor groen wonen en leven, betrokkenheid, verantwoordelijkheid. Er wordt een balans gecreëerd tussen privé en collectief. Bijzonder is ook dat de nieuwe bewoners vanaf het allereerste begin mogen meebeslissen over de inrichting van het woonlandschap.

Ontwerp van ORGA

Voor het ontwerp, het bouwen in hout en de toepassing van natuurlijke, zeer goed isolerende materialen slaan de woningen veel CO2 op en is de energiebehoefte van de woningen minimaal. De natuurlijke bouwmaterialen zijn demonteerbaar en kunnen aan het einde van de levensduur van de woning hergebruikt worden.  Ze zijn composteerbaar en niet schadelijk voor het milieu.

Duurzame energieopwekking

Zonnepanelen en slimme techniek zorgen vervolgens voor duurzame energieopwekking. De woningen zijn all electric en wekken méér energie op dan de woningen en de bewoners nodig hebben. Daarmee gaan we een flink stuk verder dan wonen met Nul-Op-de Meter (NOM), namelijk NOM-leven! Die extra opgewekte energie kan bijvoorbeeld worden ingezet voor elektrische (deel) auto’s en zal verder bijdragen aan de zelfvoorzienende ambities van Texel. Verder zijn de woningen zeer gezond, met gebalanceerde ventilatie en laagtemperatuurverwarming. De gebruikte natuurlijke materialen zijn vocht- en warmteregulerend, waardoor woningen als het ware ‘ademen’ en dus meebewegen met de seizoenen. Ook buiten de woning staat gezondheid centraal, onder meer met een gemeenschappelijk voedselbos waarvan alle bewoners gebruik kunnen maken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.