ECI Cultuurfabriek van start

ECI Cultuurfabriek van start

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 29-08-2012

De ECI Cultuurfabriek in Roermond gaat per 1 september a.s. van start met een breed cultureel programma. Het voormalige fabriekscomplex van de ElectoChemische Industrie is gerestaureerd en herontwikkeld tot cultuurfabriek met ruimte voor theater, popzaal, filmzaal, expositieruimte, cultuureducatie en horeca. In opdracht van Ontwikkelingscombinatie ECI maakte architect Ton Kleinjans het ontwerp van de casco restauratie, waarin industriële sporen zoveel mogelijk in het zicht gelaten zijn.

Lange historie

Het ECI-complex kent een lange historie. De industriële exploitatie van het gebied aan de Roer begint in 1798 als een consortium de in onbruik geraakte molens van de Munsterabdij en het Kartuizerklooster koopt. Na een periode van papierproductie wordt het complex in 1920 overgenomen door NV Het Steel om er aardappelproducten te exploiteren. In 1920 wordt de waterkrachtcentrale door deze NV gebouwd. Na het faillissement van deze NV in 1926 komt het complex in handen van NV Noury en Van der Lande uit Deventer die er de NV Electro Chemische Industrie vestigde. In 1974 stopt de ECI met de productie van persulfaten voor de zeep- en levensmiddelenindustrie. Sindsdien staat het gebouw leeg en is het ernstig in verval geraakt.

Nieuwe functies

Een deel van dit complex is in het verleden gerestaureerd en herbestemd tot kantoren. Voor het andere deel is in 2009 door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed subsidie toegekend voor de cascorestauratie. Het ECI-complex is ontwikkeld door de Ontwikkelingscombinatie ECI, een samenwerking tussen VolkerWessels en Van Pol Beheer, tot cultuurfabriek. Samen met BOEi zijn, naar analogie van de DRU in Ulft, de ontwerptechnische mogelijkheden voor herbestemming van het complex tot Cultuurfabriek onderzocht. De gemeente Roermond heeft een Kwartiermaker aangesteld die de organisatorische en programmatische mogelijkheden van de verschillende culturele functies heeft onderzocht.

ECI Cultuurfabriek zal plek bieden aan verschillende culturele functies, zoals een poppodium, theater, filmhuis, cultuureducatie, museum en horeca. Hierdoor krijgt dit monumentale gebouw een openbare functie en zorgt het voor levendigheid binnen de gebiedsontwikkeling Roerdelta.

Onder de naam Bonnefanten Roermond programmeert het Bonnefantenmuseum hier vanaf september 2012 tentoonstellingsprojecten die de focus leggen op jonge kunst in een verbreed Euregionaal verband.  De projecten zullen een lokaal, regionaal en bovenregionaal karakter hebben, waarin tevens ook ruimte wordt geboden voor de tentoonstellingspraktijk van een Elective Museum Curatorship van de internationale masteropleiding ‘Art & Heritage, policy, management and education’ van de Universiteit Maastricht. De bedoeling is dat er vier tentoonstellingen per jaar in het Bonnefanten Roermond worden getoond.

Casco restauratie

De filosofie van de cascorestauratie van het ECI-complex, die eind 2009 door de bouwcombinatie Louis Scheepers – De Bonth van Hulten is gestart, is gebaseerd op het industriële karakter van het complex. Bouwsporen samenhangend met de gefaseerde bouw of wisselend gebruik van ruimtes worden zoveel mogelijk in het zicht gelaten.

Met de totale herbestemming van ECI Cultuurfabriek is een investering van ca. 15 miljoen euro gemoeid. De totale oppervlakte bedraagt ca. 7.500 m² BVO. De cascorestauratie is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Provincie Limburg, Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg, het VSB-fonds en de gemeente Roermond.

Bekijk hier de film  3D Sketchup ECI Cultuurfabriek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.