Eco Beach House in Egmond aan Zee

Nieuws

Eco Beach House in Egmond aan Zee

Door: Petra Starink | 05-10-2021

Een oude vakantiewoning in Egmond aan Zee is getransformeerd tot een duurzame levensloopbestendige woning. De weersomstandigheden van de kust, de randvoorwaarden van de locatie en het uitzicht over de duinen hebben geleid tot een bijzondere woning, ontworpen door Mannen in de ruimte.

Eco Beach House

Omdat de locatie onderdeel uit maakt van de kustwering was het verplicht de fundering van de bestaande recreatiewoning te hergebruiken. De footprint van de oude woning is gehandhaafd en vanaf de maximale gootlijn schuin omhoog afgesneden. Hiermee werd een complexe dakvorm vermeden en schikt de woning zich in de omgeving met het oplopende duin. Binnen het volume is een nieuwe woning ontworpen.

Horizontaal raam met uitzicht op de duinen

De opdrachtgever had al een bijzondere relatie met de plek van de woning. Deze bestaande woning was al sinds de jaren 50 bezit van de familie. De oude vakantiewoning werd gesloopt, maar in de nieuwe woning zijn veel elementen van de oude woning teruggebracht. Zo is bijvoorbeeld de oude patio blijven bestaan. Een ander gekoesterd plekje was het horizontale raam met uitzicht op de duinen: het “levende schilderij”. Dit raam is op dezelfde plek teruggekomen en vormt  een combinatie met de boekenkast en de trap. Het levende schilderij heeft een ereplek gekregen in het interieur van de woning.

Woonkamer op verdieping

Nieuw is de woonkamer op de verdieping. Waar de woonkamer beneden meer intiem is en beschermt tegen inkijk van voorbijgangers, is de woonkamer boven juist open. Een brede schuifpui geeft spectaculair uitzicht over de duinen. Het hoge schuine plafond en de vide naar de woonkamer beneden maken dat de ruimte past bij de weidse landschap van het strand en de duinen.

Houten gevel

Dankzij de jarenlange ervaring met de locatie was de opdrachtgever zich zeer bewust van de effecten van zon, zand en zout op het gebouw. Zo zaten de ventilatieroosters vrijwel altijd vol zand en waren de hoeken van het te zachte metselwerk afgesleten. Het uitgangspunt voor de nieuwe woning was een buitenschil te ontwerpen die zon-, zand-, zout-, en windproof was.

Gevel van Western Red Cedar rabatdelen

In het gevelbeeld is een drielaagse jurk om het gebouw heen getrokken. Als eerste een zand- en waterdichte plint van circa 1 m, hierboven een gevel van Western Red Cedar rabatdelen, en daarboven een Western Red Cedar opdekgevel. De kozijnen zijn weggewerkt achter deze steeds verder naar buiten gezette geveldelen. Dit voorkomt horizontale oppervlakten waar zout en zand zich zou kunnen ophopen maar beschermt ook de coating van de aluminium kozijnen.

Biobased gebouwd

De woning is nagenoeg biobased gebouwd. Zowel de binnenwanden als de buitenwanden zijn gebouwd in houtskeletbouw. De woning is geïsoleerd door houtvezel in te blazen. Aan de buitenzijde is een extra isolatielaag van houtvezelplaat aangebracht. Het gebruik van pur, lijm en kit is zoveel mogelijk vermeden. De woning heeft een negatieve CO2-footprint.

PV panelen

De woning heeft een isolatie en luchtdichting op passiefhuisniveau. Alle ramen zijn uitgevoerd in triple glas. De warmtevraag is hiermee zeer laag. Een uitkragend energiedak van PV panelen en PVT panelen voorziet de woning van electriciteit en warmte. De op glaspanelen aangebrachte PV-cellen geven een comfortabele schaduw op het terras gelijk aan een bladerdek.

Projectgegevens

Adres: Dr Wiardi Beckmanlaan 123, Egmond aan Zee
Architect: Mannen in de ruimte
Projectarchitecten: Pieter van het Kaar, Maarten Konijn
Adviseur constructie: Step Engineering
Aannemer: Pieter de Boer Bouw en Ontwikkeling
Inbouwmeubels: Fred Constant
Sanitair: Ton Scholten
Toeleveranciers: Oldenboom BV, Techwood
BVO: 219m2
Bruto inhoud: 658m3
Start ontwerp: september 2018
Start bouw: januari 2020
Oplevering: 2021
Fotografie: Jeroen Musch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.