Eco-villa in kassengebied te Nieuwveen

Eco-villa in kassengebied te Nieuwveen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-02-2008

In januari is een unieke Eco-villa opgeleverd in het kassengebied van Nieuwveen. De opdrachtgevers van de villa lieten zich inspireren door hun ervaring met het vrije buitenwonen én de bureaucratie in Sri Lanka, waar ze een eigen plantage bezitten.

Deze ervaringen hebben de wens om ook in Nederland zelfvoorzienend te wonen naar boven gebracht. Nu staat er naast hun eigen kas in Nieuwveen een energiezuinige woning zonder gasaansluiting in een eigentijds jasje ontworpen door Origins architecten Rotterdam.

Vorm en Materialen
De schil van de woning vormt een archetypische schuur waar zowel dak, geveldelen als kozijnen zijn uitgevoerd in onbehandeld Western Red Ceder. De oriëntatie met gesloten noordzijde en een open zuidzijde (serre) zorgt voor voorverwarming van de ventilatielucht.

Dak en bouwmuren zijn geïsoleerd met vlaswol dat natuurlijke vocht- en temperatuurregulerende eigenschappen heeft, dit zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

Energiezuinige systemen
Het regenwater van de kassen wordt opgevangen voor besproeiing van de kas en is gekoppeld aan een grijswatersysteem voor de woning. Vloerverwarming wordt geregeld door een elektrische warmtepomp met warmtewisselaar die gemiddeld 3 tot 5 keer meer energie levert dan dat het gebruikt.

Zonnecollectoren (9 vierkante meter) zorgen voor elektra. Ze komen tegemoet aan de wens van een individueel systeem. Er zijn plannen om in een later stadium het energiegebruik van de kassen te optimaliseren en te koppelen aan het energiesysteem van de woning.

Unieke samenwerking
De wederzijdse ambitie en het enthousiasme in de samenwerking met de architect hebben er voor gezorgd dat de opdrachtgevers nu wonen in een comfortabel huis met een eigen verhaal. Een woning waar de passie voor Sri Lanka duidelijk zichtbaar is door de geïntegreerde antieke Srilankaanse kozijnen en deuren in het interieur.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.