Ecowijk ‘De Buitenkans’ geopend tijdens Open Monumentendag

Actualiteiten, Nieuws

Ecowijk ‘De Buitenkans’ geopend tijdens Open Monumentendag

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-08-2022

In het kader van de Open Monumentendag 2022 op zaterdag 10 september, opent Ecowijk De Buitenkans haar ‘deuren’. De Buitenkans is een van de eerste en duurzaamste wijken van Almere en past hiermee goed in het thema van deze Open Monumentendag: duurzaamheid. De wijk omvat 54 onder architectuur gebouwde woningen die verscholen zijn in het groen dat de bewoners samen onderhouden.

De 54 woningen uit Ecowijk De Buitenkans onderscheiden zich van rijtjeswoningen, modernistische zelfbouwprojecten en experimentele huizen. Hier staat geen auto voor de deur, maar voert een idyllische voetpad langs de vijver naar de parkeerplaats aan de rand van de wijk. Het groen rondom de huizen wordt door de bewoners gemeenschappelijk onderhouden en in plaats van ‘kijkgroen’ is er veel eetbaar groen gepland.

Thema duurzaamheid

Al jaren blinkt deze wijk uit in duurzaamheid, hét thema van Open Monumentendag 2022. Het onderwerp is dan ook vanaf de ontwerpfase aan de tekentafel integraal in het totaalconcept verwerkt. In de bijzondere houten woningen komt dit tot uiting in de toepassing van warmtewanden waardoor een warmtepomp overbodig is, zonnepanelen en sedumdaken die net als de vijver bijdragen aan een bewust waterbeleid.

De openbare ruimte is door landschapsarchitect Hyco Verhaagen aangelegd met halfzachte verhardingen en fruitbomen voor een gunstig buitenklimaat en grote biodiversiteit.

Gratis rondleiding

Op zaterdag 10 september nemen Kunstlinie, in samenwerking met Gemeente Almere en de bewoners van De Buitenkans, de bezoeker mee naar deze bijzondere en groene oase. Bewoners zelf zullen hen rondleiden door het gebied, waardoor de beleving van het wonen uit eerste hand wordt doorgegeven. Want hoe bevalt het wonen in De Buitenkans en hoe gaan ze om met het autoluwe beleid? Ook wordt door sommige bewoners hun huis opengesteld zodat er binnen een kijkje mogelijk is.

De rondleidingen zijn geheel gratis en vinden plaats om 11.15, 14.00 en 16.00 uur. Reserveren kan via kunstlinie.nl/monumentendag.

Locatie: Ecologische wijk De Buitenkans in de Stripheldenbuurt, Almere Buiten
Verzamelpunt: parkeerplaats Burg Dickerdacklaan

Architect vertelt

Onder voorbehoud: aan het einde van de middag (ca. 17:00 uur) zijn alle bewoners en bezoekers welkom in de bijzondere collectieve ruimte, waarbij de architecten Frans van der Werf, Oebele Hoekstra en Daan Bruggink je alles vertellen over deze stijl van bouwen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.