Ecowijk De Kiem

Nieuws

Ecowijk De Kiem

Door: Petra Starink | 17-01-2017

In de nieuwe ecowijk De Kiem in de Arnhemse wijk Schuytgraaf worden 77 energieneutrale woningen gebouwd. In 3 maanden tijd hebben 10 bouwteams op initiatief van vereniging DNA in de Bouw levensvatbare duurzame woningen ontworpen. Zes van de tien woningtypes worden in 2018 gebouwd.

De in totaal 77 woningen zijn 27 meer dan de aanvankelijk 50 geplande. Zes van de tien bouwteams gaan hun woningen realiseren: TinyFlex, De Ideale Woning, Flexus, E+ Wonen, Bo Gro en het Rode Trap Huis. In slechts 3 maanden tijd hebben zes bouwteams hun woningen financieel en duurzaam levensvatbaar gemaakt. Dit is bijzonder want het project is pas in juli 2016 gestart. De 4 teams Puur Natuur, I-Cocon, De Vier Jaargetijden en Altijd Lente, gaan nog niet bouwen. Het is nog niet bekend of deze woningen in een latere fase alsnog gebouwd worden.

Stedenbouwkundig plan

In ecowijk De Kiem praten de bewoners mee over de woningen én over de wijk. Een eerste workshop om de stedenbouwkundige aanzet van de gemeente Arnhem te concretiseren, vond eind vorig jaar plaats. De deelnemers hebben er belangrijke ecologische uitgangspunten bepaald. Inmiddels is een concept stedenbouwkundig plan aan de gemeente voorgelegd door het projectteam van De Kiem. Verwacht wordt dat er in begin februari duidelijkheid is over de indeling van de wijk.

DNA in de bouw

Ecowijk De Kiem maakt deel uit van de in Schuytgraaf gelegen Locatie 3.0.De buurt wordt ontwikkeld door kleine bouwpartijen die in teamverband collectief samenwerken. Elke groep bestaat uit gespecialiseerde, vaak regionaal werkende bedrijven die duurzaam bouwen. Binnen ieder team is tenminste een daarvan lid van vereniging De Nieuwe Aanpak (DNA) in de Bouw. DNA in de Bouw wil duurzaam, gezond en energie-efficiënt (ver)bouwen versnellen en werkte eerder met de gemeente Arnhem samen in een EU-project, om energieneutraal bouwen in de regio te stimuleren. Met projecten en kennisontwikkkeling wakkert DNA innovatie in de bouw- en installatiesector aan.

Bekijk hier de toelichting van architect Huub Pollmann over de Flexus woning

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.