Energieneutrale ecowijk De Kiem

Nieuws

Energieneutrale ecowijk De Kiem

Door: Petra Starink | 15-08-2016

De gemeente Arnhem wil in de wijk Schuytgraaf een duurzame modelwijk realiseren met 50 koopwoningen: ecowijk De Kiem. Initiatiefnemer DNA in de Bouw stuurt het project aan en wil met 10 teams van kleine bouwpartijen woningen ontwerpen en ontwikkelen met minimale energiekosten. Belangstellenden kunnen kiezen uit 10 verschillende woningen, energiezuinig gebouwd met duurzame materialen.

Bewoner betrekken bij bouwproces

De woningen zijn bestemd voor verschillende doelgroepen zoals starters, senioren, gezinnen en alleenwonenden. Belangrijk uitgangspunt van De Kiem is de toekomstige bewoner vanaf het begin nauw te betrekken bij het project en mee te laten praten over ontwerp en realisatie. Niet alleen van zijn eigen woning, maar ook van de wijk. Alle woningen worden volgens de nieuwste bouweisen gerealiseerd. De meeste woningen zijn op korte termijn al te reserveren.

Energieneutrale norm

Eind 2016 wordt duidelijk of één of meerdere ontwerpen haalbaar zijn, zowel ruimtelijk als financieel. Een onafhankelijke toetsingscommisie beoordeelt of projecten kunnen worden uitgevoerd. De commissie toetst onder meer of de indiener met een nZEB-ontwerpberekening aantoont dat het concept voldoet aan de (bijna) energieneutrale norm en of de meerwaarde van het project voor duurzaamheid in brede zin bewezen is. De betrokkenheid van de toekomstige bewoners weegt aanzienlijk mee. Is er veel belangstelling voor De Kiem dan kunnen er meer woningen worden gerealiseerd.

DNA in de bouw

Ecowijk De Kiem wordt ontwikkeld door kleine bouwpartijen die in 10 teams collectief samenwerken. Elke groep bestaat uit gespecialiseerde, vaak regionaal werkende bedrijven die duurzaam bouwen. Een architect, een ontwikkelende aannemer, soms ook energie- en duurzaamheidsspecialisten. Binnen ieder team is tenminste een daarvan lid van vereniging De Nieuwe Aanpak (DNA) in de Bouw. DNA in de Bouw wil duurzaam, gezond en energie-efficiënt (ver)bouwen versnellen en werkte eerder met de gemeente Arnhem samen in een EU-project, om energieneutraal bouwen in de regio te stimuleren.

Op www.ecowijkdekiem.nl zijn 10 ontwerpen te bekijken. De voorverkoop van de woningen start in september 2016. Als ecowijk De Kiem doorgaat, gaat de bouw in 2018 van start.
Ecowijk De Kiem is te volgen via de Facebook pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.