Ector Hoogstad ontwerpt nieuwbouw TU Delft

Ector Hoogstad ontwerpt nieuwbouw TU Delft

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-02-2008

Ector Hoogstad is gekozen als architect voor het eerste grootschalige nieuwbouwproject van de TU Delft buiten het eigen terrein. Dat heeft de universiteit vandaag bekendgemaakt. Voor het architectenbureau betekent de nieuwbouw voor Delft Chem Tech en de afdeling Biotechnologie van de faculteit Technische Natuurkunde een unieke ‘architectonische hattrick’: alle drie de Nederlandse technische universiteiten realiseren nu een ontwerp van de hand van Ector Hoogstad Architecten.

De Delftse universiteit heeft Ector Hoogstad Architecten voor het project gekozen na een Europese aanbestedingsprocedure. Het complex bestaat uit 26.000 m2 laboratoria en onderwijs- en kantoorruimten. De locatie is Technopolis, de nieuwe ‘business campus’ langs de A13, die grenst aan het TU-terrein.

De ontwerpvisie van Ector Hoogstad Architecten stelt een carré-vormig gebouw voor, met in het hart een centrale ruimte, deels binnen, deels buiten. Volgens Joost Ector is zo’n ontmoetingsplaats onmisbaar in een onderwijsgebouw. “Die ruimte is het sociale hart van het gebouw. Onderwijs gaat niet alleen om het doorgeven van kennis, maar vooral om de ontwikkeling van nieuwe kennis door uitwisseling. Het organiseren en ensceneren van ontmoetingen tussen gebruikers is het uitgangspunt.”

De nieuwe opdracht in Delft betekent dat alle drie de Nederlandse TU’s nu ontwerpen van Ector Hoogstad Architecten realiseren. Voor de Universiteit Twente bouwt het bureau een onderwijs- en onderzoekscomplex met nanolaboratorium (40.000 m2). Eerder was al het nieuwe masterplan voor de UT Campus gemaakt. En de TU Eindhoven koos vorig jaar alumnus Ector voor het nieuwe gebouw voor de Centrale Studievoorzieningen en de faculteit Wiskunde en Informatica (26.000 m2). De realisatie hiervan start in 2009.

De nieuwbouw voor de afdeling Biotechnologie komt naast het huidige Reactorinstituut Delft en aan het nieuwe Mekelpark, een ontwerp van Mecanoo Architecten. Naar verwachting wordt het ontwerp in 2009 afgerond. In 2011 moet de nieuwbouw klaar zijn.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.