‘Een speelveld’: thema van het Festival van de architectuur – België

Evenementen, Nieuws

‘Een speelveld’: thema van het Festival van de architectuur – België

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-06-2023

Het Festival van de architectuur 2023 in Antwerpen beschouwt de beperkingen van een dichtbebouwd landschap als een uitdaging en bekijkt de omgeving met een nieuwe blik. Met ‘Een speelveld’ als thema nodigt het Vlaams Architectuurinstituut jong en oud van 5 t/m 10 september uit om voor een keer de regels opzij te leggen en inventief om te gaan met wat er al is.

Activeren wat er al is Als iemand grondig naar onze omgeving kijkt, dan zijn het wel architecten. Steeds vaker bestaat hun opdracht uit een ingreep in bestaande gebouwen, stedelijke omgeving of dorpslandschap.

De manier waarop ze dit doen, is voortdurend in verandering. Zo zocht de moderne beweging in de 20ste eeuw een breuk tussen oud en nieuw. Nieuwe toevoegingen moesten zich duidelijk onderscheiden van het oorspronkelijke gebouw. De laatste jaren wijken architecten hier weer vanaf. Ze wissen de geschiedenis van een gebouw niet langer uit, maar nemen haar mee in hun concept. Dit leidt tot verrassende ontwerpen. “Architecten bouwen vandaag verder, spiegelen het oorspronkelijke gebouw of tonen de verschillende lagen van de geschiedenis. Oude spelregels maken plaats voor experiment” meent coördinator Rosan Meijer.

Workshops, voorstellingen, expo’s en rondleidingen

Er zijn dus spelregels in onze omgang met bestaande gebouwen en breder gezien onze omgeving. Wie schrijft die en wat vinden we ervan? Bieden ze een veilig kader, of beperken ze? Wat gebeurt er als we de spelregels in vraag stellen? En mag iedereen dat? Tijdens het Festival van de architectuur zet het Vlaams Architectuurinstituut een andere bril op. Wat ziet een beeldend kunstenaar of theatermaker die naar onze omgeving kijkt? Wat ziet een kind?

Het thema wordt aangehaald tijdens workshops, voorstellingen, expo’s en rondleidingen. Met een Jonge Makers Festival, een familiedag en de Dag van de architectuur is er voor iedereen iets te beleven.

Highlights

Van 5 tot 10 september is het Festival van de architectuur een speelveld zonder regels. Enkele highlights uit het programma zijn het Jonge Makers Festival, Expo Gevonden Architectuur, en Dag van de Architectuur

Jonge Makers Festival

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 september vult de organisatie De Singel met een Jonge Makers Festival. Deze jonge makers (-35 jaar) worden uitgenodigd uit hun blik op onze omgeving te delen met het publiek. Beeldende kunstenaars, performers, muzikanten en ontwerpers vullen alle hoeken van de Singel met hun installaties, voorstellingen en gesprekken.

Expo Gevonden Architectuur

Het gebouwde patrimonium zou je kunnen beschouwen als ‘gevonden architectuur’. Die term krijgt meerdere betekenissen zoals duurzaamheid, circulariteit, het collectieve geheugen en toe-eigening in een wereld waarin migratie, bevolkingsgroei, diversiteit en klimaatsverandering ons voor grote uitdagingen stellen. De expo Gevonden Architectuur zet de nieuwe verhouding tussen hedendaags ontwerp en erfgoed op scherp. Tijdens het festival is de expo doorlopend te bezoeken en bieden we op gezette tijdstippen rondleidingen.

Dag van de architectuur

Het festival wordt op 10 september groots afgesloten met de Dag van de architectuur. Naar goede gewoonte worden over heel Vlaanderen en Brussel de deuren geopend van bijzondere gebouwen en opmerkelijke ontwerpbureaus. Master- en doctoraatstudenten maken onder begeleiding van het VAi de selectie in projecten en stellen die dag met hun keuze voor. Tal van rondleidingen, lezingen en workshops laden het programma verder op. De Dag van de architectuur valt dit jaar samen met Open Monumentendag.

Meer informatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.