Een statisch monument toegankelijk maken

Actualiteiten, Nieuws

Een statisch monument toegankelijk maken

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-07-2022

Hoe maak je een statisch monumentaal pand weer toegankelijk, voor iedereen? Het is een landelijk probleem dat veel historische gebouwen verouderd zijn en botsen met hedendaags beleid over inclusie. Architect Lyongo Juliana zocht naar oplossingen aan de hand van een casestudie in Alphen aan den Rijn.

De casestudie weerspiegelt de problematiek en biedt een handreiking om deze aan te pakken. Het uitgangspunt: Het oude monumentale raadhuis nodigt niet uit om naar binnen te gaan. Daarom is herbestemmen een flinke uitdaging. Lyongo: “Het idee is dat we het statische gebouw gaan verzachten. Dat doen we door een terras toe te voegen aan beide zijden. De terrassen zijn zo ontworpen dat ook de rolstoelgebruiker een monumentale toegang krijgt. Via de centrale hal verbinden we de terrassen. Dit kan eenvoudig door twee ramen tot deur te maken. Zo wordt de route dóór het gebouw ook aantrekkelijker.”

Voorbeeld voor andere gemeenten en gebouwen

De casestudie biedt adviezen voor het toegankelijk maken van zowel de buiten- als de binnenkant van het gebouw. Het is een voorbeeld en inspiratie voor andere, vergelijkbare gebouwen die tot gemeentelijk of nationaal erfgoed behoren.

De studie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Partijen zijn door Bouwstenen bij elkaar gebracht. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.